Το άγαλμά του δεσπόζει έξω από το ιστορικό «Ολντ Τράφορντ».

Ο Σερ Αλεξάντερ Μάθιου «Ματ» Μπάσμπι ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που η αγαπημένη του Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έγινε ομάδα θρύλος.

Σαν σήμερα στις 14 Ιανουαρίου του 1969 «συνταξιοδοτείται» από τον πάγκο των Μπέμπηδων αφού έχει εκπληρώσει τη μεγάλη υπόσχεση που είχε δώσει σχεδόν μέσα από τα συντρίμμια του αεροπορικού δυστυχήματος του Μονάχου.

Να στέψει πρωταθλήτρια Ευρώπης τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ο διάσημος σκωτσέζος προπονητής κοουτσάρισε την ιστορική ομάδα από το 1945 έως και το 1969 και για το δεύτερο μισό της σεζόν 1970-1971.

Ως ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε με τις δύο μεγαλύτερες αντιπάλους της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τις Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ. Είναι ο μακροβιότερος προπονητής στην ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ξεπερνώντας ακόμη και τον Σερ Αλεξ Φέργκιουσον, αν και ο δεύτερος έχει καθίσει στον πάγκο της ομάδας σε περισσότερους αγώνες.

Ανέλαβε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μετά τη λήξη του πολέμου το 1945 και παρέμεινε προπονητής της ομάδας ανελλιπώς έως το 1969. Είχε μια ασυνήθιστη για την εποχή προσέγγιση όσον αφορά στην προπονητική: επέμενε να φτιάχνει εκείνος την ομάδα, με παίκτες της προσωπικής του επιλογής, τους οποίους απαιτούσε να προπονεί με βάση τα δικά του σχέδια.

Πήρε το πρώτο πρωτάθλημα το 1952 και μετά δύο συνεχόμενα με μέσο όρο ηλικίας τα 22 έτη για την ομάδα του (έχοντας προωθήσει νεαρούς παίκτες από την εφηβική ομάδα) και ήταν η εποχή που βγήκε το παρατσούκλι «μπέμπηδες».

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Μπάσμπι έγινε η πρώτη αγγλική ομάδα που αγωνίστηκε στο Κύπελλο Πρωταθλητριών την περίοδο 1956-57. Σ’ αυτό βοήθησε η πίεση που άσκησε ο Μπάσμπι στην αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία. Η ομάδα έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, όπου αποκλείστηκε από τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Την επόμενη σεζόν ο σύλλογος βίωσε μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Το αεροπλάνο που μετέφερε την ομάδα από το Βελιγράδι, όπου είχε αγωνιστεί στο πλαίσιο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών με τον Ερυθρό Αστέρα και είχε εξασφαλίσει την είσοδό της στα ημιτελικά, συνετρίβη κατά την απογείωσή του, ύστερα από μια στάση για ανεφοδιασμό στο Μόναχο με απολογισμό 8 νεκρούς ποδοσφαιριστές και συνολικά 23 άτομα από τους 43 επιβαίνοντες!

Ο Ματ Μπάσμπι έζησε ως εκ θαύματος (οι γιατροί δεν έδιναν ελπίδες) και έδωσε την υπόσχεση ότι θα στέψει τη Μάντσεστερ πρωταθλήτρια Ευρώπης όπως και έγινε το 1968 (4-1 την Μπενφίκα στον τελικό του Γουέμπλεϊ).

Πέθανε στις 20 Ιανουαρίου του 1994.