Ενόσω η πανδημία καλπάζει στην Κίνα, οι χώρες επιχειρούν να σηκώσουν ανάχωμα στη διασπορά της νόσου Covid-19 μέσω των ταξιδιωτών. Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με κατεπείγουσα οδηγία (ΝΟΤΑΜ) της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) εφεξής και έως τα τέλη Ιανουαρίου θα γίνονται πλέον δεκτοί στα ελληνικά αεροδρόμια οι προερχόμενοι από την Κίνα επιβάτες μόνο με αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 48 ωρών ή rapid test 24 ωρών πριν από την επιβίβασή τους για τη χώρα μας.

Είναι σημαντικό, δε, να υπογραμμιστεί ότι τα μέτρα για την είσοδο στην Ελλάδα αφορούν και τα παιδιά ηλικίας άνω των πέντε ετών. Επιπλέον, η χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95 ή KN95) είναι υποχρεωτική για τους ταξιδιώτες από την Κίνα, τόσο κατά τη διάρκεια της πτήσης όσο και κατά τη διάρκεια παραμονής τους στο αεροδρόμιο.

Πάντως είναι αξιοσημείωτο ότι η απόφαση αυτή έρχεται λίγα 24ωρα μετά τις πρόσφατες συστάσεις αξιωματούχου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τη χρήση μάσκας από όλους τους επιβάτες των πτήσεων μεγάλων αποστάσεων. Η αιτία της νέας αυτής προειδοποίησης δεν περιορίζεται εντούτοις μόνον στην αναζωπύρωση κρουσμάτων που καταγράφεται στην Κίνα, αλλά και στις ΗΠΑ, την ώρα που η υποπαραλλαγή ΧΒΒ.1.1 (γνωστή και ως «Κράκεν») κυκλοφορεί και στη Γηραιά Ηπειρο.