Τα πρώτα ματς των προημιτελικών του Κυπέλλου Ελλάδας γίνονται σήμερα, μεταξύ αυτών έχουμε δύο μεγάλα ζευγάρια και ο θεσμός αναμένεται να προσελκύσει το ίδιο ενδιαφέρον με αυτό που υπάρχει για το πρωτάθλημα. Πολύ απλά γιατί από τις οκτώ ομάδες που έχουν απομείνει, οι πέντε είναι το λεγόμενο… Big 5. Και Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός και ΑΕΚ και ΠΑΟΚ και Αρης. Μπορεί αν ρωτούσες τους προπονητές των ομάδων να σου έλεγαν πως σε μια τόσο κρίσιμη καμπή σε ένα πρωτάθλημα ορθάνοιχτο δεν θα ήθελαν να έχουν έξτρα ντέρμπι για το Κύπελλο, όμως για τους ποδοσφαιρόφιλους τα τόσα σημαντικά ματς σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα είναι ό,τι καλύτερο.

Πριν από δέκα μέρες είδαμε το ΑΕΚ – Παναθηναϊκός, την περασμένη Κυριακή το Ολυμπιακός – Αρης, σήμερα το… μενού έχει ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός και πάλι Ολυμπιακός – Αρης, την Κυριακή υπάρχει το Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ για το πρωτάθλημα και την άλλη Τετάρτη οι επαναληπτικοί του Κυπέλλου. Με σχεδόν δεδομένο ένα ακόμα ντέρμπι στα ημιτελικά (Ολυμπιακός ή Αρης θα παίξουν με την ΑΕΚ αν δεν προκύψει έκπληξη από τον Πανσερραϊκό) και με επίσης σχεδόν δεδομένο έναν τελικό ανάμεσα σε «μεγάλους». Με λίγα λόγια; Πρόκειται για ένα Κύπελλο που θα μοιάζει με ένα μικρό… πρωτάθλημα, αν αναλογιστούμε πως για να το κατακτήσει κάποιος θα πρέπει να έχει ξεπεράσει το εμπόδιο τουλάχιστον δύο ακόμα μεγάλων συλλόγων.

Φαβορί δύσκολα μπορείς να ξεχωρίσεις σε έναν θεσμό που τα πάντα κρίνονται σε δύο 90λεπτα και δεν είναι ο μαραθώνιος του πρωταθλήματος. Η εφετινή σεζόν και ο τρόπος που διαμορφώνεται μπορεί να αυξήσει κατά πολύ την αίγλη του Κυπέλλου και μαζί το ενδιαφέρον του κόσμου γι’ αυτό. Και να αντιληφθεί και η ΕΠΟ πως πλέον πρέπει να ξεπεραστούν οι τελικοί ντροπής και να γίνονται τελικοί – γιορτές.