Κενό θα παραμείνει το εδώλιο του πρώην υπουργού Νίκου Παππά και την ημέρα της απολογίας του, καθώς -όπως ανακοινώθηκε και επισήμως χθες από την υπεράσπισή του – έχει αποφασίσει ασκώντας δικονομικό του δικαίωμα, να μην εμφανιστεί να υπερασπιστεί εαυτόν και να απαντήσει σε ερωτήσεις ανώτατων δικαστών για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος το οποίο συνδέεται με τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών το 2016.

Με την έναρξη της χθεσινής διαδικασίας οι συνήγοροι υπεράσπισης του κατηγορούμενου πρώην υπουργού Γιάννης Μαντζουράνης και Βαγγέλης Γεωργακόπουλος υπέβαλαν αίτημα προκειμένου να κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας ο γιος του κατηγορούμενου επιχειρηματία, Ιωάννης – Βλαδίμηρος Κυριακίδης, ο οποίος ήταν το πρόσωπο εκείνο που έλαβε μέρος στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. «Δεν έχουμε αντίρρηση να κληθεί οποιοσδήποτε μάρτυρας, αρκεί να έχει να εισφέρει οτιδήποτε για το αν έχει συντελεστεί η παράβαση καθήκοντος. Θέλω να υπογραμμίσω τον εκδικητικό χαρακτήρα των συναδέλφων μου απέναντι σε ένα πρόσωπο που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας. Ο “συνηγορικός βρόχος” εμάς δεν μας τρομάζει, άλλους πρέπει να τρομάζει», αντέτεινε ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του επιχειρηματία Ανδρέας Λοβέρδος.

Η εισαγγελέας

Στην αγόρευσή της η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου Ολγα Σμυρλή εισηγήθηκε να γίνει δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης θεωρώντας ότι η μαρτυρία του μπορεί να εισφέρει στη διερεύνηση της υπόθεσης, ενώ το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.  

Αμέσως μετά κλήθηκε στο βήμα του μάρτυρα ο δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Documento», Κώστας Βαξεβάνης, ο οποίος περιέγραψε την προσέγγιση Καλογρίτσα με στόχο την έκδοση της εφημερίδας το 2016, καταθέτοντας πως δεν υπήρχε καμία παρέμβαση του Νίκου Παππά σε κανένα στάδιο της διαδικασίας. «Για την έκδοση της εφημερίδας δεν με προσέγγισε ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς. Εγώ συναντήθηκα με τον κ. Καλογρίτσα μετά από δική του πρόσκληση. Δεν υπήρξε τρίτος που παρενέβη», είπε ο Βαξεβάνης. Απαντώντας σε ερωτήσεις του αναπληρωματικού εισαγγελέα Δημήτρη Ασπρογέρακα ο μάρτυρας είπε πως δεν χρησιμοποιήθηκαν για την έκδοση της εφημερίδας τα 3 εκατομμύρια ευρώ της εγγυητικής επιστολής που αρχικά προοριζόταν για το κανάλι που εν τέλει δεν προχώρησε η σύστασή του.