Μετά τη Μονή Κουτλουμουσίου, την οποία οι αναγνώστες των «ΝΕΩΝ» είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν μέσα από το φωτογραφικό οδοιπορικό της εφημερίδας που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα σε μορφή εκδοτικής προσφοράς, σειρά αύριο έχει η Μονή Εσφιγμένου. Πρόκειται για τον πέμπτο τόμο της σειράς «Αγιον Ορος. Μια Επίγεια Αγγελική Πολιτεία», η οποία δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μίλητος, σε επιμέλεια του παλαιογράφου Αγαμέμνονα Τσιλίκα, αποκλειστικά για τους αναγνώστες των «ΝΕΩΝ». Η σειρά συνοδεύεται από μια πρωτοτυπία: η φωτογράφιση στις μονές του Αγίου Ορους, με τον φακό του Γιάννη Γιαννέλου, έγινε αποκλειστικά για την εφημερίδα, οπότε οι αναγνώστες θα έχουν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν τους θησαυρούς του Αγίου Ορους μέσα από πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό.

Οπως διαβάζουμε στο προλογικό σημείωμα, η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Εσφιγμένου είναι μία εκ των 20 μονών του Αγίου Ορους. Βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της Αθωνικής χερσονήσου, κοντά στη Μονή Χιλανδαρίου. «Με το όνομα Εσφιγμένου υπήρχε ως Μονή ήδη από τον 10ο αιώνα. Στη γύρω περιοχή ερείπια και αποµεινάρια άλλων εποχών, που φτάνουν από τα ρωµαϊκά χρόνια ως τους πρώτους ερηµίτες που κατοίκησαν τον Αθω, µαρτυρούν για τη µεγάλη ιστορική πορεία που έζησε ο τόπος. Η Ιερά Μονή κατατάσσεται δέκατη όγδοη (18η) στην ιεραρχική τάξη των αγιορείτικων μονών… Αναφορικά με την ονομασία, κατά μία άποψη, οφείλεται στη θέση της Μονής ανάμεσα στους τρεις λόφους, της Ζωοδόχου Πηγής, της Σαμάρειας και της Γριμποβίτσας, από τους οποίους, κατά κάποιον τρόπο, μοιάζει να περισφίγγεται. Σύμφωνα με μια δεύτερη άποψη, το όνομα αυτό ίσως να συνδέεται με τον ιδρυτή ή ανακαινιστή της Μονής, που ήταν κάποιος μοναχός “μονοχίτων σχοινίω σφιγκτώ εζωσμένος”». Στην έκδοση αναδεικνύονται οι θησαυροί της Μονής, ανάμεσα στους οποίους ο Σταυρός της Πουλχερίας, η Σκηνή του Ναπολέοντα, η Ψηφιδωτή Εικόνα του Χριστου, τα Αγια Λείψανα καθώς και η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Αρσανιώτισσας.

Σπάνιες φωτογραφίες

Η λογική της παρουσίασης ακολουθεί το σκεπτικό όλης της σειράς. Μέσα από τις σελίδες της προσφοράς και τις σπάνιες φωτογραφίες οι αναγνώστες θα ανακαλύψουν, εκτός άλλων, βυζαντινά αυτοκρατορικά έγγραφα, πολύτιμες εικόνες και χειρόγραφα που δεν έχουν ξαναδεί το φως της δημοσιότητας. Ειδική μέριμνα, όπως και στους προηγούμενους τόμους, δίνεται στις λεπτομέρειες των αγιογραφιών, στις περγαμηνές με τα ονόματα βυζαντινών αυτοκρατόρων, μορφές από την παράδοση κ.ά. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, σειρά έχει η Μονή Εσφιγμένου, που χαρακτηρίζεται επίσης από πλούτο κειμηλίων και σπάνιων ευρημάτων λόγω της μακράς ιστορίας της. Με τον τρόπο αυτόν οι αναγνώστες μπορούν να κρατήσουν στη βιβλιοθήκη τους έναν τόμο με τεκμήρια τα οποία απηχούν την παράδοση στη Χερσόνησο του Αθω, αλλά και τις συνθήκες μέσα στις οποίες οι μονές κατάφεραν να επιβιώσουν. Κάθε τόμος περιλαμβάνει, εκτός από το πλούσιο φωτογραφικό υλικό, και τη «βιογραφία» κάθε μονής, με όλα τα διαθέσιμα ιστορικά στοιχεία και τις αντίστοιχες παραδόσεις.