Στέγη αποκτούν οι αποσπασμένες αρχαιότητες και μέρος των 300.000 κινητών ευρημάτων που αποκαλύφθηκαν κατά τις εργασίες διάνοιξης του υπό κατασκευή Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης στο κτίριο Crossover, το οποίο κατασκευάστηκε στο πλαίσιο των υποδομών του μετρό. Στο εμβαδού άνω των 6.000 τ.μ. κτίριο, στον σταθμό Σιντριβάνι, κύριο άξονα αφήγησης θα αποτελέσει η πολεοδομική εξέλιξη της πόλης, κατά μήκος της κεντρικής αρτηρίας της. Η κεντρική ιδέα εστιάζει στην πολυκεντρική οργάνωση, που στοιχειοθετεί την οικοδομική και τεχνολογική ιστορία της πόλης και συγχρόνως αναβιώνει τη φυσιογνωμία της. Οι αρχαιότητες διαχωρίζονται στα ευρήματα των εκτός των τειχών περιοχών και σε αυτά εντός των τειχών της πόλης.

Ο νέος χώρος που φέρει την υπογραφή των Πάνου Τζώνου και Ματούλας Σκαλτσά θα λειτουργεί αυτόνομα και, συγχρόνως, παράλληλα με το μουσείο που θα λειτουργήσει στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, με αρχαιότητες από τις ανασκαφές του μετρό.

Το νέο μουσείο – οι μελέτες του οποίου έτυχαν θετικής γνωμοδότησης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο – θα αναπτυχθεί σε τέσσερα επίπεδα συνολικής επιφάνειας 6.370 τ.μ. To τμήμα της εισόδου λειτουργεί ως τοπόσημο, καθώς βρίσκεται σε κεντρικό σημείο επί της Εγνατίας Οδού. Στις τρεις υπόγειες στάθμες προγραμματίζεται να φιλοξενηθούν οι εκθεσιακοί χώροι, οι αποθήκες των αρχαιολογικών ευρημάτων, οι λοιποί λειτουργικοί χώροι και τα μηχανοστάσια.