Στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Καποδιστρίου 46, τους τελευταίους εννέα μήνες λειτουργεί ο σταθερός Χώρος Εποπτευόμενης Χρήσης από τον ΟΚΑΝΑ, ο πρώτος σε όλη την Ανατολική Ευρώπη. Μάλιστα, από τον περασμένο Απρίλιο έως σήμερα έχει δεχθεί περισσότερες από 17.000 επισκέψεις. Ο νέος χώρος, στον οποίο ενεργοί χρήστες μπορούν να κάνουν χρήση ουσιών επιτηρούμενοι, με καθαρά σύνεργα, μειώνοντας τους κινδύνους για την υγεία τους αλλά και τη μετάδοση νοσημάτων, εξυπηρετεί 686 ωφελούμενους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΚΑΝΑ, συνολικά σε 6.411 επισκέψεις έγινε ασφαλής εποπτευόμενη χρήση, ενώ από την έναρξη της λειτουργίας του ΧΕΧ έχουν γίνει και 1.101 παραπομπές σε δομές υγείας και θεραπευτικά προγράμματα. Μάλιστα, σε 56 περιστατικά αποφεύχθηκε η υπερδοσολογία μέσω στενής παρακολούθησης, ενώ σε 34 περιστατικά έγινε χορήγηση ναλοξόνης, προλαμβάνοντας τον θάνατο από υπερδοσολογία.

Ασφαλές περιβάλλον

«Με τον ΧΕΧ στην Αθήνα συμβάλλουμε ουσιαστικά στον σεβασμό και στην ανθρώπινη στάση έναντι των ενεργών χρηστών. Σε ένα ασφαλές περιβάλλον οι συνάνθρωποί μας κάνουν χρήση με εποπτεία και καθαρά σύνεργα. Παρέχουμε συνεχώς φροντίδα, υλικά και υποστήριξη σε κάθε σημείο παρέμβασης. Σε λίγο καιρό η Αθήνα θα έχει και κινητούς ΧΕΧ για να υποστηρίξουν πιο εστιασμένα το πρόβλημα» σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Θανάσης Θεοχάρης.

Το «STEKI 46», πάντως, «βγήκε» κι εκτός ελληνικών συνόρων, καθώς η συγκεκριμένη πρακτική του ΟΚΑΝΑ παρουσιάστηκε στο αγγλικό κοινοβούλιο ως παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής προς υιοθέτηση, αλλά και σε διεθνή και πανευρωπαϊκά συνέδρια.

Επισημαίνεται ότι για πρώτη φορά ο ΟΚΑΝΑ συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ESCAPE για την ανάλυση του περιεχομένου χρησιμοποιημένων συρίγγων που συλλέγονται στο πεδίο με στόχο την εξαγωγή συμπερασμάτων για τη χρήση ουσιών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου παρατηρείται και πιο έντονα το πρόβλημα. Θα πρέπει να σημειωθεί πως στο εν λόγω πρόγραμμα συμμετέχουν και πλήθος άλλων ευρωπαϊκών πόλεων, όπως το Αμστερνταμ, το Οσλο και το Παρίσι. Οπως εξηγούν στελέχη του ΟΚΑΝΑ, για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα εξαγάγουμε συμπεράσματα σχετικά με την έκταση και τη δυναμική που εμφανίζει η κάθε ουσία στους ενεργούς χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών.