Γυναίκα, Παλαιστίνια, πάστορας, και μάλιστα στους Αγίους Τόπους, όπου χτυπά η καρδιά του χριστιανικού δόγματος. Ολες αυτές τις ιδιότητες κατέχει πλέον η Σάλι Αζάρ και μάλιστα σε ό,τι αφορά αυτήν του πάστορα η ιδιότητα συνοδεύεται από μία ιστορική πρωτιά. Σύμφωνα με το Al Jazzerra, η Αζάρ είναι η πρώτη παλαιστίνια πάστορας στους Αγίους Τόπους.
Η ιερωμένη ηγείται της αγγλόφωνης Εκκλησίας του Λυτρωτή, που εκπροσωπεί την Ευαγγελική Λουθηρανική Εκκλησία στην Ιορδανία και στους Αγίους Τόπους. Οι σπουδές της Αζάρ είναι λαμπρές. Εχει αποφοιτήσει από τη Θεολογική Σχολή του Λιβάνου και εν συνεχεία παρακολούθησε το πρόγραμμα Διαπολιτισμικής Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο του Γκότινγκεν.
Δύσκολος δρόμος
Η χειροτονία της την Κυριακή πραγματοποιήθηκε ενώπιον πλήθους κόσμου μέσα στην εκκλησία στην κατεχόμενη Παλιά Πόλη της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. «Το τελετουργικό της χειροτονίας αποτελεί τιμή. Η ευκαιρία να χειροτονηθώ ως γυναίκα στην εκκλησία μου είναι μια πρόσθετη τιμή. Είμαι ευτυχής που είμαι μέρος της ιστορίας και της ισότητας των φύλων στην εκκλησία μου. Είναι συναρπαστικό, αλλά υπάρχει και κάποια αβεβαιότητα. Δεν περιμένω να είναι εύκολος ο δρόμος» δήλωσε η Αζάρ στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Λουθηρανών την περασμένη εβδομάδα λίγο πριν από τη χειροτονία της. «Θα είμαι επίσης υπεύθυνη για τη γεφύρωση της αραβόφωνης κοινότητας με την αγγλόφωνη κοινότητα και τη συνεργασία με τη νεολαία, κάτι που είναι σημαντικό για μένα» πρόσθεσε.
Στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας ζούσαν περίπου 47.000 χριστιανοί το 2017, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία. Οι περισσότεροι παλαιστίνιοι χριστιανοί ανήκουν σε δόγματα που δεν επιτρέπουν γυναίκες κληρικούς. Μια πολύ μικρή μειοψηφία ανήκει σε προτεσταντικές κοινότητες που έχουν γυναίκες ως λειτουργούς. Η Αζάρ θα είναι μία από τις πέντε γυναίκες που χειροτονούνται στη Μέση Ανατολή, μαζί με μία στη Συρία και τρεις στο Λίβανο, σύμφωνα με το Συμβούλιο Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής.
Ευθύνες και καθήκοντα
Αντλώντας έμπνευση από τον πατέρα της, επίσκοπο Σάνι Αζάρ, η Σάλι είχε από μικρή στόχο να γίνει μια μέρα πάστορας. «Είναι αυτό που ήθελα, αυτό που κλήθηκα να κάνω» δήλωσε. Οι ευθύνες της ως πάστορα θα περιλαμβάνουν καθήκοντα όπως οι λειτουργίες στην εκκλησία και βιβλικές μελέτες, όχι μόνο στην Ιερουσαλήμ αλλά και στο Μπέιτ Σαχούρ για όλες τις αγγλόφωνες κοινότητες.
Η χειροτονία της πρώτης γυναίκας πάστορα στην Ιερουσαλήμ αποτελεί παράδειγμα για τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των δύο φύλων στην ευρύτερη περιοχή. Χαιρετίζοντας την πρόσφατη απόφαση της Εκκλησίας της Ιερουσαλήμ, η Αντζι Τζακέλεν, πρόσφατα συνταξιούχος Αρχιεπίσκοπος της Εκκλησίας της Σουηδίας, δήλωσε ότι το βήμα αυτό είναι ζωτικής σημασίας στην ακόμα πολύ κυρίαρχη ύπαρξη μιας πατριαρχικής κοινωνίας. «Παντού όπου υπάρχει πατριαρχική κουλτούρα, αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα».
Και πρόσθεσε: «Εχω συναντήσει αρκετούς ανθρώπους που δεν πίστευαν ότι ήταν δυνατό. Αλλά τώρα που έχουν δει γυναίκες να υπηρετούν πραγματικά ως ποιμένες, ως επίσκοποι, ως αρχιεπίσκοποι, ξέρουμε ότι λειτουργεί και ξέρουμε ότι είναι πραγματικά σύμφωνο με τη Βίβλο. Η χειροτονία της Σάλι Αζάρ σήμερα είναι μεγάλη και για την τοπική κοινωνία».