Εως ότου ένα νέο μοντέλο ξεκινήσει την εμπορική του καριέρα και αρχίσει να γράφει χιλιόμετρα απόχιλιάδες οδηγούς, τα μοντέλα προπαραγωγής περνούν από εξαντλητικές δοκιμές. Γι’ αυτόν τον σκοπό και κάθε αυτοκινητοβιομηχανία έχει ορίσει μια ομάδα που φροντίζει να βγάζει… το λάδι σε κάθε νέο αυτοκίνητο με τα «βασανιστήρια» να αποτελούν βασικό πυλώνα για πιθανές τροποποιήσεις.

Οπως στο νέο Nissan Qashqai, το οποίο η ομάδα του Ντέιβιντ Μος – ανώτερος αντιπρόεδρος Ερευνας και Ανάπτυξης στο Τεχνικό Κέντρο της Nissan – φροντίζει να υποβάλλει σε εξαντλητικές δοκιμές. Στόχος της συγκεκριμένης ομάδας είναι να εξασφαλίσουν ταυψηλότερα πρότυπα αξιοπιστίας για το νέο SUV των Ιαπώνων. Εχοντας ως έδρα το Τεχνικό Κέντρο της Nissan στη Βρετανία, υποβάλλουν τα νέα μοντέλα σε μια σειρά από δύσκολες δοκιμές,πριν τα αυτοκίνητα βγουν στην αγορά.

Μία από τις δοκιμασίες ονομάζεται «Climatic Four-poster Vibration Rig», που προσομοιώνει τρία χρόνια οδήγησης σε μόλις πέντε εβδομάδες, με τους μηχανικούς ακόμη και να σκαρφαλώνουν στο αυτοκίνητο για να ακούσουν τυχόν τριγμούς από το εσωτερικό! Μεταξύ αυτών είναι και οι δοκιμές υπερβολικά ζεστού και κρύου καιρού, την ώρα που ειδικοί βραχίονες έχουν ρυθμιστεί για να κλείνουν επανειλημμένα τις πόρτες, χιλιάδες φορές μέσα σε λίγες εβδομάδες, ισόποσες με τη διάρκεια ζωής του οχήματος.

Προσφάτως το Qashqai ανακηρύχθηκε το πιο αξιόπιστο αυτοκίνητο του Ηνωμένου Βασιλείου, έπειτα από έρευνα σε 50.000 βρετανούς καταναλωτές.