Η εξαιρετική πορεία του Στέφανου Τσιτσιπά μέχρι στιγμής έχει στρέψει πάνω του τους προβολείς κι έχει κάνει να περάσει στα… ψιλά η αποτυχημένη προσπάθεια της Μαρίας Σάκκαρη στο Αυστραλιανό Οπεν. Μετά την παρουσία της στους ημιτελικούς του Ρολάν Γκαρός και του US Open το 2021 η Μαρία δεν έχει καταφέρει να πετύχει σε κάποιο Γκραν Σλαμ κάτι μεγάλο, ανάλογο της υψηλής θέσης που κατέχει στην παγκόσμια κατάταξη της WTA.

Δεν τα κατάφερε ούτε στη Μελβούρνη, παρότι στη διάρκεια του τουρνουά προέκυψαν κάποιες συγκυρίες, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν υπέρ της. Η κλήρωσή της στο ταμπλό δεν ήταν τόσο καλή όσο αυτή του Τσιτσιπά, ωστόσο προϊόντος του χρόνου έφυγαν από τη μέση κάποιες δυνατές αντίπαλοι, απέναντι στις οποίες δύσκολα θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι θα είχε τον πρώτο λόγο. Αποκλείστηκε η Αμερικανίδα Κις, με την οποία θα έπαιζε στις «16» αν έφταναν και οι δύο ως εκεί, αποκλείστηκαν και η Σφιόντεκ με την Γκοφ, πιθανές αντίπαλοί της στον ημιτελικό. Εμεινε μόνον η Πεγκούλα για μια πιθανή διασταύρωση στον προημιτελικό, αλλά σε κάθε περίπτωση ο δρόμος είχε γίνει πιο βατός.

Ομως η Σάκκαρη αποκλείστηκε άδοξα από την Κινέζα Ζου στον τρίτο γύρο. Παρόλο που ήταν σε καλή αγωνιστική κατάσταση, όπως φάνηκε από τις εμφανίσεις της όχι μόνο στο Αυστραλιανό Οπεν, αλλά και στο United Cup πριν από αυτό, και όπως η ίδια τόνιζε σε κάθε ευκαιρία. Οπερ σημαίνει πως το πρόβλημα δεν ήταν αγωνιστικό. Ηταν ψυχολογικό.

Το παραδέχθηκε και η ίδια. Και είναι η μόνη που μπορεί να το λύσει. Στο τένις η ψυχολογία είναι πολύ κρίσιμη παράμετρος, διότι δεν υπάρχει συμπαίκτης δίπλα σου για να σε καλύψει και υφίστασαι όλες τις συνέπειες της κακής (ή μη ενδεδειγμένης για τον αγώνα) ψυχολογικής σου κατάστασης. Και σε αντίθεση με το αγωνιστικό κομμάτι, που μπορεί να βελτιωθεί με συγκεκριμένη δουλειά στην προπόνηση, στο ψυχολογικό στην πραγματικότητα δεν υπάρχει μπούσουλας. Στο τέλος, μόνος σου πρέπει να βρεις τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσεις μέσα στη διαδικασία των σημαντικών αγώνων. Κι η Μαρία πρέπει να βρει αυτό τον τρόπο για να μην πηγαίνει χαμένη η πρόοδος που κάθε χρόνο εμφανίζει στο παιχνίδι της.