Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι η παγκοσμιοποίηση αποδυναμώνεται ταχύτατα με αφορμή κρίσιμα γεγονότα όπως η κρίση του 2008, η πανδημία και ο πρόσφατος πόλεμος στην Ουκρανία. Η αναλογία των παγκόσμιων εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών προς το παγκόσμιο ΑΕΠ κορυφώθηκε το 2008 και έκτοτε έχει πτωτική τάση. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, οι άμεσες ξένες επενδύσεις κορυφώθηκαν το 2007 στο 5,3% του παγκόσμιου ΑΕΠ και μειώθηκαν στο 1,3% έως το 2020.

Από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, έχουν θεσπιστεί πενταπλάσια μέτρα προστατευτισμού σε όλον τον κόσμο συγκριτικά με τα ληφθέντα μέτρα απελευθέρωσης των αγορών.

Αυτά τα θέματα κυριάρχησαν στις συζητήσεις στο Νταβός και έτσι εξελίσσεται η αναδιάρθρωση της παγκόσμιας οικονομίας με δύο όψεις.

Η πρώτη αφορά την απόφαση πολλών μεγάλων επιχειρήσεων να μειώσουν την εξάρτησή τους από την Κίνα και τη μεταφορά της παραγωγής και της εφοδιαστικής αλυσίδας πιο κοντά στις αγορές τους. Ακόμα και η εταιρεία ΙΚΕΑ αναζητά τα δικά της νέα παραγωγικά πατήματα παρά τη μικρή σχετικά εξάρτηση από την Κίνα.

Η εξέλιξη αυτή μαζί με τη δεύτερη όψη, δηλαδή την ενεργειακή μετάβαση, συνιστούν τις μεγαλύτερες και στρατηγικότερες προκλήσεις που έχει μπροστά της η παγκόσμια οικονομία τα επόμενα χρόνια.

Ηδη οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επικρίνουν τις ΗΠΑ ότι ρίχνουν δισεκατομμύρια δολάρια σε επιδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις για να επενδύσουν, με εκείνες να απαντούν «αν δεν σας αρέσει το πρόγραμμά μας, κάντε ένα δικό σας…».

Πριν από λίγες ημέρες η γαλλική κυβέρνηση έστειλε επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας την πλήρη αναθεώρηση της βιομηχανικής πολιτικής της ΕΕ και την καθιέρωση μιας σαρωτικής στρατηγικής που θα αντιμετωπίσει την πλημμύρα των επιδοτήσεων της αμερικανικής κυβέρνησης.

Εν τω μεταξύ τον περασμένο Μάιο η Επιτροπή ανακοίνωσε τη νέα ευρωπαϊκή βιομηχανική στρατηγική και την 1η Φεβρουαρίου η πρόεδρός της θα παρουσιάσει τις πρώτες σκέψεις για την αντιμετώπιση των αμερικανικών επιδοτήσεων στη βιομηχανία.

Εν όψει λοιπόν όλων αυτών των θετικών εξελίξεων είναι ευκαιρία να αναζωογονηθεί η μεταποιητική βιομηχανία σε περιοχές της χώρας που έχουν παράδοση σε τομείς στους οποίους η Ελλάδα μπορεί να είναι ανταγωνιστική.

Είναι η ώρα τώρα, που η παγκοσμιοποίηση κάνει στροφή, να ξαναγίνουμε παραγωγικοί, εξωστρεφείς, με πλήρη και εξειδικευμένη απασχόληση, και να ξαναδώσουμε οικονομική ζωή και ευημερία στις περιοχές της χώρας στις οποίες έμαθαν οι άνθρωποι να παράγουν καλά, ποιοτικά ανταγωνιστικά, με εξαγωγές.

Ετσι θα πετύχουμε μεγάλη άνοδο του ΑΕΠ και μεγάλη μείωση του εμπορικού ελλείμματος Η Ελλάδα σήμερα είναι έτοιμη για το επόμενο οικονομικό αναπτυξιακό άλμα με κεντρικό στόχο το Made in Greece μετά την περιπέτεια της 10ετούς κρίσης και της παγκόσμιας αναταραχής λόγω πανδημίας και πολέμου.

Η συζήτηση που άρχισε στην ΕΕ μάς αφορά άμεσα γιατί συνδέεται με την τροποποίηση των κανόνων των κρατικών ενισχύσεων.

Χρειάζεται η προσοχή μας να είναι στραμμένη στον τρόπο με τον οποίο θα χρηματοδοτηθεί όλο το εγχείρημα της ενίσχυσης της βιομηχανικής παραγωγής ώστε να μην είναι σε βάρος των φτωχότερων χωρών.

Είναι ανάγκη να συσταθεί ένα ευρωπαϊκό ταμείο το οποίο με προϋποθέσεις και κριτήρια θα χρηματοδοτήσει όλες τις ευρωπαϊκές επενδυτικές-παραγωγικές πρωτοβουλίες ώστε η ευρωπαϊκή παραγωγή να είναι ανταγωνιστική.