Υπάρχει ένα πικρόχολο τσιτάτο που λέει ότι ο μοναδικός λόγος που γίνονται εκλογές είναι για να διαπιστωθεί αν οι δημοσκοπήσεις είναι σωστές. Υπάρχει και μια ελληνική εκλογική περιφέρεια, αυτή που κάποτε αποκαλούνταν Νομός Λαρίσης, όπου το σχόλιο θα μπορούσε να ισχύει με την καλή του έννοια. Σε ορισμένα κομματικά επιτελεία έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα – συγκρίνοντας τα αποτελέσματα της κάλπης στα λαρισαϊκά εκλογικά τμήματα με εκείνα της επικράτειας στις προηγούμενες αναμετρήσεις – πως στη συγκεκριμένη Περιφερειακή Ενότητα των 5.387 τετραγωνικών χιλιομέτρων βρίσκονται οι απαντήσεις τις οποίες ψάχνουν όσοι επιθυμούν μια σχετικά ακριβή πρόβλεψη για τη λαϊκή ετυμηγορία. Εξού κι οι κρυφές μετρήσεις που τρέχουν εκεί είθισται να έχουν ειδικό βάρος. Η Λάρισα, για να το πούμε στην αργκό των εκλογολόγων, βγάζει πρωθυπουργό.
Ανθρωποι που έχουν κυνηγήσει τον σταυρό στους επτά δήμους της δεν εκπλήσσονται με τη συγκεκριμένη διαπίστωση. Προτού καν αποτυπωθεί στους χάρτες των εκλογικών Κυριακών, το είχαν ψυχανεμιστεί στην προεκλογική τους εκστρατεία. Κατά τη διάρκειά της πρέπει να γνωρίζουν τι ανάγκες έχουν οι αγρότες που καλλιεργούν στον Κάμπο. Αλλά και τι προβληματίζει τους κτηνοτρόφους – που κάποτε έφτιαχναν τσελιγκάτα – ενώ μαζεύουν τις καρδάρες με το γάλα στους πρόποδες του Ολύμπου. Παράλληλα, όμως, καλούνται να πείσουν τους εργαζομένους ή όποιους έχουν επιχειρήσεις στην πρωτεύουσα των Λαρισαίων πως θα εκπροσωπήσουν τα συμφέροντά τους από τα κοινοβουλευτικά έδρανα.
Τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των κατοίκων
Σύμφωνα με έναν έμπειρο κομματικό εκλογικό αναλυτή – από εκείνους που σε λίγο, όταν θα αρχίσουν τα κόμματα τα γκάλοπ σε τοπικό επίπεδο, θα αναλάβουν δράση -, οι λόγοι για τους οποίους αποτελεί ένα αρκετά αξιόπιστο βαρόμετρο για την εθνική αναμέτρηση κρύβονται στα δημογραφικά χαρακτηριστικά των κατοίκων της. Κατά τα λεγόμενά του, αυτή η θεσσαλική περιοχή τα έχει όλα. Και σημαντικό αστικό ιστό και μεγάλο αγροτικό πληθυσμό. Και δημοσίους υπαλλήλους και ιδιωτικούς. Η δε ηλικιακή της διαστρωμάτωση είναι αντιπροσωπευτική εκείνης της χώρας συνολικά.
«Παίζει τον ρόλο που κάποτε έπαιζε το Υπόλοιπο Αττικής» αναφέρει χαρακτηριστικά η παραπάνω πηγή. Για κάποιο χρονικό διάστημα στα κομματικά επιτελεία μελετούσαν κατά τη διάρκεια των προεκλογικών περιόδων τις τάσεις σε Ημαθία και Θεσπρωτία προκειμένου να πάρουν μια ιδέα των εκλογικών συμπεριφορών των ψηφοφόρων. Ωστόσο, πλέον τα μυστικά της στάσης των τελευταίων πίσω από τα παραβάν φυλάσσονται στην Λάρισα. Γι’ αυτό κι η τελευταία βρίσκεται στο επίκεντρο των προεκλογικών σχεδιασμών τόσο του κυβερνώντος κόμματος όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η Πειραιώς, για παράδειγμα, ήδη ετοιμάζει μια διήμερη εξόρμηση του Πρωθυπουργού εκεί με στόχο να παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το νεοδημοκρατικό αναπτυξιακό πλάνο.
Για όποιους δεν έχουν γνώση της ανθρωπογεωγραφίας της, πάντως, μια σύγκριση των ποσοστών που έγραψαν τα κόμματα εκεί με αυτά που πήραν πανελλαδικά στις τέσσερις τελευταίες εθνικές εκλογές αποδεικνύεται αρκετά κατατοπιστική. Τον Ιούλιο του 2019, φέρ’ ειπείν, η ΝΔ πήρε 39,85% στην επικράτεια και 39,30% στη Λάρισα. Ο ΣΥΡΙΖΑ 31,53% και 31,25%. Το ΚΙΝΑΛ 8,10% και 8,79%. Το ΚΚΕ 5,30% και 6,25%. Η Ελληνική Λύση 3,70% και 4,34%. Το ΜέΡΑ25 3,44% και 2,81%.
Τα αποτελέσματα του 2012
Η Λάρισα αποτέλεσε για πρώτη φορά μια εκλογική μικρογραφία της ελληνικής επικράτειας στις κάλπες του Ιουνίου του 2012. Τότε, η ΝΔ είχε συγκεντρώσει 29,66% πανελλαδικά και 30,47 εκεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ 26,89% και 25,12%. Το ΠΑΣΟΚ 12,28% και 12,77%. Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες 7,51% και 7,12%. Η Χρυσή Αυγή 6,92% και 6,50%. Η ΔΗΜΑΡ 6,25% και 5,79%. Το ΚΚΕ 4,50% και 6,24%. Παρεμπιπτόντως, η μόνη αδυναμία του προγνωστικού μοντέλου είναι η δύναμη του Περισσού, μια και στον Κάμπο οι κομμουνιστές είναι παραδοσιακά ισχυρότεροι απ’ ό,τι αλλού.
Swing state
Ενας αμερικανός δημοσκόπος θα χαρακτήριζε τη Λάρισα swing state, βέβαια. Γιατί αρκεί μια διαγώνια ματιά στα αποτελέσματα που δίνει από τις πρώτες εκλογές της Μεταπολίτευσης κι έπειτα προκειμένου να την κατατάξει κανείς στις περιφέρειες τις οποίες αμφότεροι οι εκπρόσωποι του δικομματισμού – όποιοι κι αν είναι αυτοί – έχουν πιθανότητες να κερδίσουν. Δεν υπήρξε ποτέ κάστρο κανενός. Η πλειονότητα των ψηφοφόρων της δεν είναι πιστοί σε κάποια πλευρά του πολιτικού φάσματος. Αντίθετα, ακολουθούν το πνεύμα της εποχής. Για να ακριβολογούμε, ψηφίζουν σχεδόν πάντα εκείνον που αναδεικνύεται πρώτος – μοναδική εξαίρεση το 2000, όταν κέρδισε τον νομό η ΝΔ.