Ενας σιδηρουργός, ένας γλύπτης, ένας μαραγκός κι ένας υποδηματοποιός είναι οι επίτιμοι καλεσμένοι του Μουσείου Ακρόπολης. Ταξίδεψαν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, από το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης, ως αντάλλαγμα για την κομψή Κόρη αρ. 670 και ήδη βρήκαν τη θέση τους δίπλα στη μεγαλύτερη σε μέγεθος κόρη της Ακρόπολης, εκείνη του Αντήνορα.

Ο λόγος που οι αρχαίοι αυτοί τεχνίτες – οι οποίοι απεικονίζονται πάνω στα τρία αγγεία (αμφορείς και υδρία) των συλλογών του αμερικανικού μουσείου – κατέλαβαν τόσο περίοπτη θέση στον πρώτο όροφο του Μουσείου Ακρόπολης δεν είναι άλλος από το ότι αποτελούν εκ των βασικών πρωταγωνιστών της νέας ενότητας που απέκτησε το μουσείο και στο επίκεντρο της οποίας θα βρίσκεται η εργασία στην αρχαιότητα, στο πλαίσιο αλλαγών που προωθεί στους εκθεσιακούς χώρους ο γενικός διευθυντής του μουσείου Νίκος Σταμπολίδης.

Πλάι λοιπόν στην Κόρη του Αντήνορα, στο βάθρο της οποίας αναφέρονται δύο επαγγέλματα, του κεραμέα αναθέτη και του γλύπτη δημιουργού της, περί τα 15 αντικείμενα που βρίσκονταν κυρίως σε διαφορετικές γωνιές των εκθεσιακών χώρων – μεταξύ των οποίων προσφορές που έκαναν προς τη θεά Αθηνά οι επαγγελματικές συντεχνίες, των οποίων η αξία ήταν ανάλογη των εισοδημάτων των τεχνητών, αλλά και επιγραφές που αναφέρουν τα ποσά που προσφέρονταν προς την προστάτιδα της πόλης, θεά Αθηνά – συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα της αρχαϊκής Ακρόπολης με στόχο να αφηγούνται στους επισκέπτες τον ρόλο των γραφέων, των γιατρών, των σιδηρουργών κ.ά. στην αρχαία ελληνική κοινωνία. Από την ερχόμενη Κυριακή «Ο κόσμος της εργασίας στην αρχαία Αθήνα» θα αποκαλύπτεται για μία ώρα στους επισκέπτες μέσω ειδικών παρουσιάσεων από τους αρχαιολόγους του μουσείου στα ελληνικά στις 13.00 και στα αγγλικά στις 11.00 εντός της τιμής του εισιτηρίου του μουσείου και με όριο τα 30 άτομα ανά παρουσίαση, εξ ου και είναι απαραίτητη η εγγραφή την ίδια ημέρα στο Γραφείο Πληροφοριών του Μουσείου.