Υστερα από τέσσερις μήνες έπεσε χθες η αυλαία της αποδεικτικής διαδικασίας στη δίκη ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, του τέταρτου κατά σειρά στα χρονικά της Μεταπολίτευσης, με κατηγορούμενους τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την άλλοτε επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στην επόμενη συνεδρίαση, που ορίστηκε για τις 13 Φεβρουαρίου, με την εισαγγελέα της έδρας, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ολγα Σμυρλή, να αγορεύσει εισηγούμενη προς τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου την ενοχή ή μη των δύο κατηγορουμένων.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης και στη συνέχεια οι ανώτατοι δικαστές θα αποσυρθούν για διάσκεψη με στόχο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου να έχουν εκδώσει την ετυμηγορία τους γράφοντας τον επίλογο της δίκης, που εκτός από ποινική διάσταση έχει και πολιτικό αντίκτυπο.

Απολογία

Στον επίλογο της απολογίας του ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης απευθυνόμενος προς τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου από την κρίση των οποίων εξαρτάται η ποινική του μεταχείριση είπε: «Η δίκη είναι πολιτική. Η απόφασή σας όμως είναι δικαστική κρίση και ως εκ τούτου πρέπει να είναι δίκαιη, αντικειμενική και αμερόληπτη. Πρέπει να προέρχεται αποκλειστικά από τα στοιχεία της δικογραφίας και της ενώπιόν σας διαδικασίας. Πολιτικές πιέσεις, σκοπιμότητες και ισορροπίες δεν επιτρέπεται να επηρεάζουν την κρίση σας» και συνέχισε. «Ακόμα και πιέσεις να έχουν ασκηθεί, πιστεύω ότι υπάρχουν δικαστές εις τας Αθήνας».