Η κλιμάκωση της σύγκρουσης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ είχε και χθεσινό επεισόδιο: μετά το σχόλιο για «ανιστόρητο διμέτωπο» από τον Αλέξη Τσίπρα κατά την ομιλία του στο Περιστέρι, οι γενικές αναφορές της Πόπης Τσαπανίδου (Real FM) σε «υλικό από ηχογραφήσεις, από βίντεο» που κανείς δεν ξέρει «ποιοι έχουν στα χέρια τους», αλλά και η επιμονή πως ήταν ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που έθεσε πρώτος «ό,τι υπόθεση έχει γίνει στη δημόσια σφαίρα» έφερε την έντονη αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη. «Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ό,τι έχει να πει στον ελληνικό λαό το λέει ευθέως και πάντα στο προσκήνιο (…) Ευάλωτοι και σιωπηροί είναι αυτοί που οργάνωναν και συνομιλούν με ρυπαρά δίκτυα και οι συνεργάτες τους έταζαν μετοχές τηλεοπτικών σταθμών σε φιλικούς επιχειρηματίες. Τους συνιστούμε να μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια» ανέφεραν χαρακτηριστικά από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, χαρακτηρίζοντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «μέγα ευεργέτη του Κυριάκου Μητσοτάκη» για τις μέχρι τώρα κοινοβουλευτικές του κινήσεις.
Οι βαθύτερες αιτίες
Οι υπόνοιες από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ περί «εκβιασμού» του Ανδρουλάκη με το περιεχόμενο των παρακολουθήσεων που έγιναν εις βάρος του ερμηνεύονται από τη Χαριλάου Τρικούπη ως απόπειρα να δοθούν διαφορετικά κίνητρα και χαρακτηριστικά στις όποιες συνομιλίες υπάρξουν στη διαδικασία των διερευνητικών – για τις οποίες το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει «ξεκάθαρη θέση» – και ως προσπάθεια διαμόρφωσης της πασοκικής θέσης με βάση το τι θα ήθελε η αξιωματική αντιπολίτευση. Στο ΠΑΣΟΚ τονίζουν πως η «απόπειρα εκβιασμού» στην οποία έχει αναφερθεί ο Ανδρουλάκης το περασμένο καλοκαίρι απέχει έτη φωτός από την υπόνοια πως καθίσταται εκβιαζόμενος από τους πολιτικούς του αντιπάλους. Από την πλευρά τους, στον ΣΥΡΙΖΑ επικαλούνται και τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από την ευρωβουλευτή των S&D και εισηγήτρια στην PEGA, Σόφι Ιν’τ Βελντ, η οποία εκτίμησε πως πληροφορίες από τις υποκλοπές μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως προϊόν εκβιασμού.
Η πασοκική απάντηση ήρθε σε μια στιγμή που τα κεντροαριστερά στελέχη θεωρούν πως η Κουμουνδούρου επιχειρεί να παρουσιάσει το ΠΑΣΟΚ ως μια δύναμη που θα προσφέρει «σανίδα σωτηρίας» στη ΝΔ μετά τις εκλογές, σε μια προσπάθεια συσπείρωσης του αντιδεξιού ακροατηρίου. Εκτιμώντας παράλληλα, όμως, πως αν υπάρχουν προοδευτικοί αναποφάσιστοι που έστω και «κλείνοντας τη μύτη» τους θα κατέφευγαν στην αξιωματική αντιπολίτευση, απωθούνται από τη στάση που επιδεικνύει αυτές τις μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αποδεικνύει πως δεν έχει κάνει αυτοκριτική και μεταχειρίζεται μεθόδους από το παρελθόν του.
Οι διαφορές των δύο κομμάτων
Αντιθέτως, η θέση του ΠΑΣΟΚ για την όποια μετεκλογική συνεργασία συνοψίζεται στο ισχυρό ποσοστό και στην επιδίωξη συγκλίσεων πάνω στο πρόγραμμα του κόμματος. Αυτές τις μέρες, θεωρούν στη Χαριλάου Τρικούπη, αναδεικνύονται οι διαφορές των δύο κομμάτων: την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ επιδίδεται σε «ανεύθυνο ακτιβισμό» με την απόφαση για αποχή από το νομοθετικό έργο, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ «δεν θα απολέσει τα κοινοβουλευτικά του όπλα», χωρίς να «κάνει σόου» για τις υποκλοπές -και αυτό το βασίζουν στις κινήσεις που έκανε μέχρι τώρα για το θέμα ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Σε κάθε περίπτωση, ο χειρισμός της υπόθεσης από τον ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές, καθώς και τα δύο κόμματα μάχονται για την πρωτοκαθεδρία στον προοδευτικό χώρο. Και η όξυνση του κλίματος ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες δυνάμεις της αντιπολίτευσης προαναγγέλλει και μια μεταξύ τους σύγκρουση στον δρόμο προς την κάλπη της απλής αναλογικής.