Εργα συνολικού προϋπολογισμού 550 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του συστήματος ηλεκτρισμού περιλαμβάνονται στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης 2024-2033 του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Το προκαταρκτικό σχέδιο ενσωματώνει συγκεκριμένες τεχνικές παραμέτρους των νέων διασυνοριακών διασυνδέσεων με την Ιταλία και την Αλβανία, οι οποίες αναμένεται να αναβαθμίσουν σημαντικά την εξαγωγική δυνατότητα της χώρας μας για πράσινη ενέργεια. Ανάμεσα στα κύρια έργα του ΑΔΜΗΕ ξεχωρίζουν:

n Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Ιταλίας. Η ονομαστική μεταφορική ικανότητα της

υποθαλάσσιας καλωδιακής διασύνδεσης

μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας θα ανέρχεται σε 1.000 MW (μεγαβάτ), τριπλασιάζοντας το υφιστάμενο περιθώριο ανταλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών, στα 1.500 MW.

n Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αλβανίας. Ο σχεδιασμός τοποθετεί την ολοκλήρωση της νέας διασυνδετικής γραμμής μεταφοράς 400 kV (κιλοβόλτ) μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας έως το 2030. Η διασύνδεση θα διαθέτει ονομαστική ικανότητα μεταφοράς 1.600 MVA και θα συνδέσει το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) με τον νέο υποσταθμό Fier στη νότια Αλβανία.

n Νέα έργα μεταφοράς στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα. Ο ΑΔΜΗΕ στον μεσοπρόθεσμο επενδυτικό σχεδιασμό του προτεραιοποιεί την ενίσχυση και των εγχώριων υποδομών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, ο Διαχειριστής θα αναπτύξει ένα νέο ΚΥΤ στην περιοχή της Θεσπρωτίας, το οποίο θα συνδέεται μέσω νέας γραμμής μεταφοράς 400 kV με το υπάρχον ΚΥΤ Αράχθου.