Η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού βρίσκεται σε πολύ καλό φεγγάρι. Μετρά πέντε σερί νίκες στην Ευρωλίγκα, βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας, παίζει εξαιρετικό μπάσκετ, που τη βοηθά να νικά εντός και εκτός ΣΕΦ ακόμα κι αν της λείπουν παίκτες όπως ο Σλούκας και ο Πίτερς, έχει άριστο κλίμα στα αποδυτήριά της και ακμαίο ηθικό, είναι μια ομάδα που έχει κερδίσει με το σπαθί της, μέσα στο γήπεδο, και όχι με βάση υποκειμενικές εκτιμήσεις τον τίτλο του φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου.

Ομως ο προπονητής της δεν είναι χθεσινός. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει γράψει πολλά χιλιόμετρα στο κορυφαίο επίπεδο του ευρωπαϊκού μπάσκετ και γνωρίζει άριστα πως πρωταθλητής στην Ευρωλίγκα δεν αναδείχθηκε κανείς Φλεβάρη μήνα. Γνωρίζει επίσης πως σε μια σεζόν γεμάτη συνεχόμενους αγώνες υπάρχουν διαστήματα που οι ομάδες φορμάρονται, καλή ώρα όπως τώρα ο Ολυμπιακός, αλλά και διαστήματα που χάνουν τη φόρμα τους. Κι αν συμβεί κάτι τέτοιο, μπορεί να κάνουν 2-3 σερί ήττες, οι οποίες να την αφήσουν πίσω στη βαθμολογία και να αλλάξουν τα δεδομένα σε αυτή τη τόσο ρευστή από κάθε άποψη Ευρωλίγκα που παρακολουθούμε φέτος. «Δεν είμαστε τρένο. Οπως όλες οι ομάδες, έχουμε κάνει ήττες», δήλωσε χθες, θέλοντας να υπενθυμίσει ότι στις 11 αγωνιστικές που απομένουν για το τέλος της κανονικής περιόδου πολλά μπορούν να αλλάξουν αν η ομάδα δεν διατηρήσει τη σοβαρότητα και προσήλωσή της στον στόχο.

Εκτός αυτού και η θέση στην πρώτη οκτάδα της τελικής κατάταξης, δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία όσο ενδεχομένως πιστεύουμε ενόψει των πλέι οφ. Η πρώτη τετράδα, βεβαίως, δίνει πλεονέκτημα έδρας και εξ αυτού του λόγου είναι σημαντική, όμως έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα ο αντίπαλος μπορεί να είναι τόσο επικίνδυνος ώστε να αναιρείται σε κάποιο βαθμό το αβαντάζ της έδρας. Αν, για παράδειγμα, ο Ολυμπιακός τερματίσει πρώτος, μπορεί να βρει απέναντί του ως όγδοη την Εφές, απέναντι στην οποία δεν έχει καλή παράδοση τα τελευταία χρόνια, παρόλο που τη νίκησε την περασμένη εβδομάδα στο ΣΕΦ, και η πρόκριση στο φάιναλ φορ να μπλέξει πολύ. «Δεν λέει κάτι η βαθμολογία. Είναι αφελές να την κοιτάς και να επαναπαύεσαι», τόνισε και χθες ο Μπαρτζώκας, που θέλει μόνον ο Ολυμπιακός να παίζει το μπάσκετ που ξέρει και μπορεί. Γιατί έτσι θα έρθουν και όλα τα άλλα.