Στη θέση τους χωρίς οποιαδήποτε ενόχληση, με επίκληση στη δικαστική έρευνα, η οποία μόλις ξεκίνησε – και ενδέχεται να διαρκέσει για χρόνια – παραμένουν τουλάχιστον πέντε-έξι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., υπηρεσιακοί παράγοντες και συνεργάτες πολιτικών στελεχών, για τους οποίους έχουν αναδειχθεί ύποπτες συνομιλίες με την ελληνική μαφία ή παρεμβάσεις υπέρ αυτής. Ανάμεσα στους… ακλόνητους περιλαμβάνεται, μάλιστα, και ο διοικητής υπηρεσίας που εμφανίζεται να συνομιλεί με έμπορο καυσίμων με στόχο την άσκηση επιρροής στη διαδικασία των κρίσεων της ΕΛ.ΑΣ. και τοποθετήσεις «ημέτερων» αστυνομικών σε κρίσιμα πόστα. Ο εν λόγω αξιωματικός όπως και συνεργάτες του παραμένουν, λοιπόν, στη θέση τους σαν να μην έχει συμβεί τίποτε. Κι αυτό παρότι μέχρι τώρα συνήθης τακτική της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. ή επιτελών της Κατεχάκη ήταν η προληπτική απομάκρυνση των ύποπτων αστυνομικών και υπαλλήλων από τις θέσεις τους, για να μη συνεχίζουν την όποια έκνομη δραστηριότητά τους.

Αντιθέτως, έχουν μετακινηθεί οι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων (σ.σ.: των επονομαζόμενων «Αδιάφθορων») που φαίνεται να ερευνούσαν τις διασυνδέσεις ενστόλων με ποινικούς. Παραδόξως, λοιπόν, φαίνεται ότι η κάθαρση στην ΕΛ.ΑΣ. έχει ξεκινήσει όχι από τους υπόπτους αλλά από εκείνους που εξέταζαν τη δράση τους.

Τοποθετήσεις

Την ίδια ώρα, εντύπωση προκαλεί η απόπειρα (τον περασμένο Ιούνιο) τοποθέτησης – κατόπιν άνωθεν εντολών – δύο εκ των αξιωματικών που μνημονεύονται στη δικογραφία σε αστυνομικό τμήμα στο κέντρο της Αθήνας και στην Οικονομική Αστυνομία αντίστοιχα. Δηλαδή, ακριβώς στις υπηρεσίες που «στόχευαν» με τη βοήθεια εμπόρων καυσίμων, όπως προκύπτει από τις συνομιλίες που αναδεικνύονται τώρα. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι, δε, το γεγονός ότι ένα εξ αυτών των ύποπτων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., όταν ήλθε σε επαφή με διοικητή υπηρεσίας στην οποία επιθυμούσε να μετακινηθεί, φέρεται να εκμυστηρεύθηκε ότι «υποβοηθείται από συνεργάτη πολιτικού». Αλλοι παράγοντες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ωστόσο, φέρονται να έσπευσαν να ματαιώσουν αυτή τη μετακίνηση, καθότι υπήρχε προγενέστερη γνώση των ύποπτων συναλλαγών του. Ο ίδιος αστυνομικός, πάντως, επιχειρήθηκε μετά την αποκάλυψη των «διαλόγων της ντροπής» με μέλη της ελληνικής μαφίας να τοποθετηθεί στους «Αδιάφθορους». Σημειώνεται, επίσης, ότι και ο συνεργάτης πολιτικού που εμφανίζεται να τον στηρίζει δεν έχει… ενοχληθεί μέχρι στιγμής και εξακολουθεί να έχει παρεμβατικό ρόλο, σαν να μην έχει συμβεί το παραμικρό. Παρότι και το δικό του όνομα μνημονεύεται στις επίμαχες συνομιλίες εμπόρων καυσίμων, με ενδείξεις ότι εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς τους.

«Οι διάλογοι της ντροπής»

Άλλωστε, όπως έχει ήδη αναδειχθεί μέχρι τώρα από διαδοχικά δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ» και του «Βήματος», η έρευνα στο κινητό 38χρονου εμπόρου καυσίμων που δολοφονήθηκε τον περασμένο Ιούνιο στον Γέρακα ανέδειξε διαδικτυακές συνομιλίες του με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και στελέχη της ΕΥΠ. Ολοι οι παραπάνω, σύμφωνα με τις καταγεγραμμένες συνομιλίες, φέρονται να μεθόδευαν να προωθήσουν αστυνομικούς από το δίκτυο που είχαν στήσει σε καίριες θέσεις ώστε να αποφεύγονται οι έλεγχοι σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις εμπλεκόμενες στο λαθρεμπόριο καυσίμων.

Βάσει των στοιχείων, ο ύποπτος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. φέρεται να αναφέρει στον έμπορο καυσίμων: «Θέλω δύο ημέρες για το άτομο για να κάνει ένας δικός μου ραντεβού να στείλουμε υπαστυνόμο μικρό, να μη το καταλάβουν. Επίσης για τον άλλο για Οικονομική Αστυνομία μου είπε ότι σύντομα θα πάει θα το περάσει από Οικονομική μόνος του τις επόμενες ημέρες. Οπότε με δυο άτομα εκεί, ένα που θα δώσετε και ένα που θα πάει μόνος, ό,τι και να αλλάξει, θα είστε πολύ καλά συνέχεια (σ.σ.: δηλαδή δεν θα τον ελέγχει κανείς)».

Από την πλευρά του, ο ωφελημένος έμπορος καυσίμων φέρεται να αναφέρει συνομιλώντας στον ύποπτο αστυνομικό: «Είχα δώσει και έναν ακόμα άνθρωπο και πέρασε, μπήκε, τώρα με πήρε του πολιτικού αυτός και μου είπε κομπλέ εκεί, τέλος, οπότε έχουμε και εκεί δικό μας. Οικονομική είπαμε τον άλλο που έχω ήδη δώσει σκέψου μήπως για Οργανωμένο δώσουμε κάποιον και πας και εσύ μετά στο Εκβιαστών και είμαστε κομπλέ».

Ετσι, λοιπόν, όλοι οι αναφερόμενοι σε αυτές τις συνομιλίες – ανάμεσα σε αυτούς κορυφαίος παράγοντας της Κατεχάκη και στενός συνεργάτης πολιτικού – παραμένουν στις θέσεις τους. Στη θέση του στο πλευρό ανώτατου αξιωματικού παραμένει και ένστολος που αναφέρεται ως «ταμίας» του κυκλώματος.

Και όλα αυτά χωρίς κάποιο από τα ανώτατα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να ζητεί, όπως θα ήταν φυσιολογικό, έκτακτη, άμεση ενημέρωση για αυτούς τους απόρρητους φακέλους των «Αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ. Με τον τρόπο αυτόν, θα μπορούσαν να απενεργοποιηθούν τα ύποπτα πρόσωπα, ως «αρωγοί» των λαθρεμπόρων καυσίμων, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα. Αντιθέτως, οι ένστολοι συνομιλητές των ύποπτων προσώπων αφέθηκαν να συνεχίζουν τη δράση τους.