Η παραπολιτική των προπαρασκευαστικών του PES έχει πάντα το δικό της ελληνικό ενδιαφέρον. Καλώς ή κακώς, τα τελευταία χρόνια αποτελούν τη μοναδική συνθήκη στην οποία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώτος ως τακτικό μέλος και ο δεύτερος ως παρατηρητής, αναγκάζονται να συνυπάρξουν. Ακόμα και οι τυπικές αβρότητες γίνονται σημείο αναφοράς – το απόγευμα της Τετάρτης, ωστόσο, στο αεροπλάνο από την Αθήνα για τις Βρυξέλλες ακόμα και η χωροταξία δεν λειτούργησε υπέρ όσων ενδεχομένως επιθυμούσαν να δουν τους πάγους ανάμεσα στους δύο αρχηγούς να λιώνουν. Και αυτή η επιτεινόμενη ψυχρότητα, απόρροια και των τελευταίων δηλώσεων του Αλέξη Τσίπρα, επιβεβαιώθηκε και όταν έκλεισαν οι κάμερες – οι δυο τους δεν αντάλλαξαν κουβέντα, παρότι βρέθηκαν στο ίδιο κάδρο της οικογενειακής φωτογραφίας.
Δεν ήταν μόνο η ανύπαρκτη προσωπική επαφή. Η δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προτού μπει στην προπαρασκευαστική σύνοδο των σοσιαλιστών ηγετών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που την επόμενη εβδομάδα, στις 15 Φεβρουαρίου, θα συζητήσει τη διάβρωση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα από τις παρακολουθήσεις και τη χειραγώγηση των ΜΜΕ προκάλεσε επίσης αντιδράσεις από την πασοκική πλευρά. «Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ “ξέχασε” να αναφέρει ότι η ενέργεια αυτή έρχεται ύστερα από πρωτοβουλία του Ν. Ανδρουλάκη και των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» έγραψε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δημήτρης Μάντζος, σημειώνοντας πως δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. «Προφανώς, δεν θέλησε ο κ. Τσίπρας, ούτε σήμερα, να διασκεδάσει το “ψεκασμένο” κομματικό αφήγημα ότι… ατονεί το ενδιαφέρον του Ν. Ανδρουλάκη και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Ούτε, φυσικά, τις θεωρίες συνωμοσίας» σχολίασε χαρακτηριστικά -δείγμα και της ατμόσφαιρας που εξακολουθεί να επικρατεί για τον ΣΥΡΙΖΑ στο επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη. Επί της ουσίας, το βρυξελλιώτικο συναπάντημα επιβεβαίωσε την απόσταση που υπάρχει ανάμεσα στους δύο χώρους, η οποία, παρά το χαμήλωμα των τόνων από την πλευρά της Κουμουνδούρου, αναμένεται να συνεχίσει στο πλαίσιο του διμέτωπου εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Εντός της συνεδρίασης, ο Ανδρουλάκης βάσισε την ομιλία του στην κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας, τονίζοντας πως «πυξίδα» της ευρωπαϊκής πολιτικής πρέπει να είναι η αλληλεγγύη. «Χρειαζόμαστε κοινά οικονομικά εργαλεία, με ευρωπαϊκά χρήματα, και όχι μόνο δάνεια. Είχαμε μια παρόμοια πρόταση όταν το Next Generation EU ήταν υπό διαπραγμάτευση, αλλά τελικά χάθηκε στην πορεία» επισήμανε, σχολιάζοντας πως η απλή χαλάρωση των κανόνων των κρατικών ενισχύσεων δεν μπορεί να είναι η λύση και προτείνοντας ένα Ταμείο Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κυριαρχίας, που θα στηρίξει «τις αδύναμες οικονομίες και την παραγωγική τους βάση για νέες θέσεις εργασίας και ανταγωνιστική οικονομία».
Παράλληλα, έκανε ειδική αναφορά στο Μεταναστευτικό και στον κανόνα της πρώτης χώρας εισόδου που δεν λειτουργεί, σημειώνοντας την ανάγκη για ένα κοινό πλαίσιο που δεν θα επαναλαμβάνει τα λάθη του «Δουβλίνο ΙΙ». Από τη δική του πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις τρεις αλλεπάλληλες κρίσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη η ΕΕ: την κρίση ακρίβειας, την ενεργειακή και κλιματική κρίση και τις προκλήσεις στο Προσφυγικό. Στο πεδίο της οικονομίας, επισήμανε πως απαιτείται κοινή έκδοση χρέους, οι κρατικές ενισχύσεις να δίνονται με τη μορφή εγγυήσεων και να υπάρξει ριζική αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας. Ανέδειξε την «καταρράκωση του κράτους δικαίου» στην Ελλάδα ως ευρωπαϊκό ζήτημα, ενώ για το Μεταναστευτικό τόνισε πως «δεν είναι δυνατόν να έχουμε ορθώς υποδεχθεί 4 εκατ. Ουκρανούς στην Ευρώπη σε λιγότερο από έναν χρόνο και την ίδια στιγμή να μην προωθείται δυναμικά μια συμφωνία για έναν ετήσιο αριθμό νόμιμης και ασφαλούς υποδοχής και επανεγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία και χώρες της Βόρειας Αφρικής».