Πρώτα τα ευχάριστα. Ψηφίστηκε επιτέλους μια ρύθμιση που (υποτίθεται) θα εμποδίσει την είσοδο στη Βουλή κάθε εγκληματικής οργάνωσης μεταμφιεσμένης σε κόμμα.

Οπως η περίπτωση της Χρυσής Αυγής ή του Κασιδιάρη.

Επαφίεμαι στην επιστημοσύνη των αρμοδίων και του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής ώστε η νομοτεχνική διατύπωση να αποδειχτεί σύννομη και αποτελεσματική.

Υστερα τα δυσάρεστα. Στη ρύθμιση αυτή αντιτάχτηκαν ή πάντως δεν συμφώνησαν τα άκρα του πολιτικού φάσματος επιβεβαιώνοντας κατά κάποιον τρόπο τη «θεωρία των δύο άκρων».

ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση ψήφισαν κατά. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε στο «παρών».

Παρόλο που όπως διαμορφώθηκε τελικά η ρύθμιση δεν αποκλείει από τις εκλογές κάποιο πολιτικό κόμμα, κάτι που δεν θα επέτρεπε το Σύνταγμά μας. Αποκλείει κακούργους και εγκληματίες.

Προκύπτει άραγε από κάπου ότι η δημοκρατική τάξη οφείλει να αποδέχεται τη συμμετοχή στην πολιτική εγκληματικών οργανώσεων όταν υποδύονται τα πολιτικά κόμματα;

Από πουθενά. Τα υπόλοιπα αλλού.

Κι αυτό αφορά όχι μόνο τα άκρα που ενδεχομένως φοβούνται για πάρτη τους – προσχηματικοί φόβοι, προφανώς…

Αλλά και όσους δηλώνουν φιλελεύθερες συνταγματικές ανησυχίες. Λησμονούν ότι φιλελεύθερος θεωρείται κάποιος που έχει φιλελεύθερες ιδέες, όχι ένας βλαξ που τον κοροϊδεύουν οι Κασιδιάρηδες.

Ευτυχώς άλλωστε η ρύθμιση είναι γενικού τύπου και δεν περιέχει ειδικές αναφορές σε ρατσιστικές ή νεοναζιστικές ιδέες όπως ζητούσαν κάποιοι.

Στη δημοκρατία διώκονται οι πράξεις, όχι οι ιδέες, ούτε οι πεποιθήσεις, όσο αποκρουστικές κι αν μας είναι.

Η Χρυσή Αυγή και η 17 Νοέμβρη βρίσκονται στη φυλακή επειδή σκότωναν κόσμο και παραβίασαν τον μισό ποινικό κώδικα. Οχι επειδή τους γοήτευαν οι παρανοϊκές αρλούμπες του Γκέμπελς, ούτε επειδή έγραφαν μακάβριες σαχλαμάρες για την επανάσταση.

Κι είναι ατόπημα του τομεάρχη Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Ξανθόπουλου που φάνηκε να διαχωρίζει τις εγκληματικές οργανώσεις επειδή «η 17 Νοέμβρη, οποιαδήποτε ακροαριστερή οργάνωση, όσο απεχθής κι αν μας φαίνεται η πρακτική της, δεν έχει στο πυρήνα της τη ναζιστική ιδεολογία» (8/2).

Και; Προσωπικά δεν βλέπω καμία διαφορά ανάμεσα σε φονιάδες λόγω ναζισμού και σε φονιάδες λόγω «στρεβλής αντίληψης» – που λέει ο Ξανθόπουλος.

Κατάλαβα ότι αργότερα πήγε να το μαζέψει, δεκτό.

Με λίγα λόγια, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία έκανε τη δουλειά της.

Εφεξής εναπόκειται στον Αρειο Πάγο να την ολοκληρώσει και να κλείσει τον δρόμο σε όσους εγκληματίες πολεμούν τη δημοκρατία μας από όπου κι αν προέρχονται και για όποιον λόγο κι αν εγκληματούν.

Μετά θα οργανώσουμε και μια ημερίδα με θέμα «Εγκληματικές οργανώσεις και συνταγματικός φιλελευθερισμός» για τους ενδιαφερόμενους.