Τα φορολογικά κίνητρα που εφαρμόζει από το 2020 η Ελλάδα για να πείσει φυσικά πρόσωπα να μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους στη χώρα μας αρχίζουν σιγά σιγά να αποδίδουν καρπούς.
Περισσότεροι από 4.500 εργαζόμενοι εγκατέλειψαν τη χώρα τους για να εργαστούν στην Ελλάδα. Αρκετοί από αυτούς είναι Ελληνες που είχαν φύγει τα χρόνια των Μνημονίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ο αριθμός των εργαζομένων που αποφάσισαν να έρθουν στην Ελλάδα να εργαστούν, καθώς το νομοθετικό πλαίσιο είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό, τετραπλασιάστηκε από τον Ιούνιο του 2022, ενώ χιλιάδες είναι και οι αιτήσεις που εκκρεμούν. Την ίδια ώρα 124 ξένοι εκατομμυριούχοι έχουν μεταφέρει τη φορολογική κατοικία τους στη χώρα μας αναλαμβάνοντας να πραγματοποιήσουν επενδύσεις συνολικού ύψους 62 εκατ. ευρώ. Αρκετοί έχουν ξεκινήσει και ετοιμάζουν family offices, δηλαδή εταιρείες διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας.
Τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν τα εξής:
Εργαζόμενοι αυτοαπασχολούμενοι. Περισσότεροι από 4.500 αιτήσεις φυσικών προσώπων που επιθυμούν να εργαστούν στην Ελλάδα έχουν εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ εκκρεμούν πάνω από 1.500. Φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα και θα απασχοληθούν σε νέες θέσεις εργασίας ή θα προβούν σε έναρξη δραστηριότητας ως αυτοαπασχολούμενοι, κερδίζουν έκπτωση κατά 50% από τη φορολόγηση των εισοδημάτων τους, καθώς και απαλλαγή από το τεκμήριο κατοχής και χρήσης ΙΧ.
Ξένοι με «χοντρά πορτοφόλια». Στα τρία χρόνια εφαρμογής της ρύθμισης για τα φορολογικά κίνητρα με στόχο την προσέλκυση νέων φορολογικών κατοίκων αλλοδαπής – επενδυτών έχουν μεταφέρει τη φορολογική τους έδρα 124 φυσικά πρόσωπα. Οι επενδύσεις σε ακίνητα ή επιχειρήσεις ή κινητές αξίες ή μετοχές ή μερίδια σε εταιρείες με έδρα την Ελλάδα υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν τουλάχιστον στα 62 εκατ. ευρώ εντός της τριετίας. Οι πλούσιοι ξένοι που μετακομίζουν φορολογικά στη χώρα μας, σύμφωνα με τη νομοθεσία, θα πρέπει να επενδύσουν εντός τριετίας το ποσό των 500.000 ευρώ σε ακίνητα, μετοχές, ομόλογα κ.λπ. και να διακρατήσουν την επένδυση για διάστημα 15 ετών.
Συνταξιούχοι του εξωτερικού. Ο ήλιος, η θάλασσα, αλλά και το ιδιαίτερα ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς έχουν προσελκύσει στη χώρα μας συνταξιούχους από το εξωτερικό. Από το 2020 μέχρι και σήμερα έχουν εγκριθεί 335 αιτήσεις αλλοδαπών συνταξιούχων για μεταφορά φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα. Υπό επεξεργασία βρίσκονται 120 αιτήσεις. Οι συνταξιούχοι που θα μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα θα φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 7% επί του συνόλου του εισοδήματος που προκύπτει στην αλλοδαπή.