Το βλέμμα στο Κυπριακό και την επόμενη μέρα στην οικονομία αλλά και στη διαχείριση των ζητημάτων διαφθοράς στρέφουν όλοι στη Λευκωσία, μετά και την ανάδειξη του Νίκου Χριστοδουλίδη στη θέση του Προέδρου του νησιού. Ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, από τους πλέον στενούς συνεργάτες του απερχόμενου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, από τις θέσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου και τα τελευταία χρόνια του υπουργού Εξωτερικών, θα κληθεί να καταβάλει προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, να ανατρέψει τη θέση της Τουρκίας για δύο κράτη και να πείσει για τις προθέσεις του για λύση στο Κυπριακό, δεδομένων και των αντικρουόμενων θέσεων των πολιτικών δυνάμεων που τον υποστήριξαν για την εκλογή του.
Ιδιαίτερης σημασίας και οι επιλογές στις οποίες θα προχωρήσει ο Νίκος Χριστοδουλίδης για τη συγκρότηση της κυβέρνησής του. Εάν θα συμπεριλάβει στελέχη και του ΔΗΣΥ, πέραν του ΔΗΚΟ, της ΔΗΠΑ και της ΕΔΕΚ, και αν θα απευθυνθεί, όπως είχε δηλώσει, και σε ανθρώπους που ενδεχομένως προέρχονται από το ΑΚΕΛ. Σημαντική και η στάση που θα τηρήσει ο Δημοκρατικός Συναγερμός απέναντι στον Νίκο Χριστοδουλίδη, αφού το κόμμα στην απόφασή του πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών καλούσε σε ψήφο κατά συνείδηση και δήλωνε ότι θα πολιτευθεί ως αντιπολίτευση.
Εμφύλιος στον ΔΗΣΥ
Ο ΔΗΣΥ είναι αντιμέτωπος με τη δύσκολη επόμενη μέρα στο εσωκομματικό σκηνικό, αφού το βρίσκει διχασμένο, μετά την ήττα του προέδρου του, Αβέρωφ Νεοφύτου. Το ερώτημα είναι αν τα στελέχη θα μπορέσουν να απαντήσουν στις έριδες που δημιούργησαν η υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη και ο εμφύλιος που προκάλεσε στον ΔΗΣΥ. Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου τα στελέχη του κόμματος διασταύρωσαν τα ξίφη τους, σε ιδιαίτερα τοξικό κλίμα, με κάποιους να μιλούν για την ανάγκη της υπέρβασης και της ψήφου στον Ανδρέα Μαυρογιάννη, καλώντας τους ψηφοφόρους να πουν όχι στην αποστασία, ενώ κάποιοι άλλοι έδειχναν ανοιχτά την πρόθεσή τους για ψήφο υπέρ του Νίκου Χριστοδουλίδη και ήταν αυτοί που δικαιώθηκαν στην κάλπη. Μεταξύ αυτών που εμμέσως – πλην σαφώς – έδειξαν Χριστοδουλίδη και ο Νίκος Αναστασιάδης, ενώ ο Αβέρωφ Νεοφύτου βρέθηκε στο αντίπαλο στρατόπεδο, αλλά δεν έπεισε τους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ ώστε να κάνουν την «υπέρβαση». Ο ΔΗΣΥ οδηγείται τον Μάρτιο σε εσωκομματικές εκλογές, με τον Νεοφύτου να δηλώνει ότι θα βάλει ξανά υποψηφιότητα και τις εξελίξεις να αναμένεται να δείξουν κατά πόσο θα θεωρηθεί υπεύθυνος για την ήττα.
Το κυπριακό ζήτημα
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης χαρακτηρίζεται οπαδός της πλέον σκληρής γραμμής στο Κυπριακό, με αρκετούς να εκφράζουν δυσπιστία για το πώς θα κινηθεί στην κατεύθυνση της επανεκκίνησης των συνομιλιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτούς που είχαν εκφράσει επιφυλάξεις όσον αφορά τις θέσεις του στο Κυπριακό και το πώς θα προχωρήσει ήταν και σειρά στελεχών του ΔΗΣΥ, όπως ο ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης, αλλά και ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Χάρης Γεωργιάδης. Ο ίδιος πάντως έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι «ζητούμενο είναι η προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου των αρχών και αξιών της ΕΕ. […] Θεωρούμε ότι η ΕΕ έχει εκείνα τα εργαλεία που να οδηγηθούμε σε μια κατάσταση όπου όλα τα μέρη θα έχουν να κερδίσουν μέσα από την επίλυση του Κυπριακού».
Ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει δηλώσει υπέρ της σταθερής προσήλωσης της χώρας στην ΕΕ και υπέρ της συνέχισης και εμβάθυνσης των σχέσεων με τις ΗΠΑ. Ενώ κατά την προεκλογική του εκστρατεία είχε τονίσει ότι η χώρα δεν πρέπει να επιτραπεί να κάνει «πισωγυρίσματα» κυρίως στην οικονομία.