Το Κυπριακό έθεσε ως πρώτη του προτεραιότητα ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος είχε ήδη και τηλεφωνική επικοινωνία με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, δηλώνοντας έτοιμος για συνάντηση ακόμα και πριν από την 1η Μαρτίου που θα αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του. Ο Χριστοδουλίδης δήλωσε την πρόθεσή του για έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό τόσο στον τουρκοκύπριο ηγέτη όσο και στις δηλώσεις κατά την ανακήρυξή του το βράδυ της Κυριακής στο στάδιο «Ελευθερία – Τάσσος Παπαδόπουλος». Υπογράμμισε δε ότι το παρόν στάτους κβο δεν μπορεί να συνεχιστεί, δεσμευόμενος να καταβάλει προσπάθειες για να σπάσει το αδιέξοδο και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια λύση που θα διασφαλίζει την επανένωση του νησιού, στο έδαφος, στους θεσμούς και στην οικονομία, και μια πατρίδα η οποία, όπως είπε, θα σέβεται τα δικαιώματα όλων των νόμιμων κατοίκων της, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων. Ο νεοεκλεγείς κύπριος πρόεδρος έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θα επιδιώξει ένα κυβερνητικό σχήμα που θα ενώνει την κοινωνία. Χθες ο Χριστοδουλίδης επρόκειτο να έχει την πρώτη του συνάντηση με τον απερχόμενο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, του οποίου υπήρξε στενός συνεργάτης επί σειρά ετών, ενώ προανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες θα έχει συναντήσεις και με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνησή του θα έχει «δυτικό προσανατολισμό». Ο Χριστοδουλίδης θα δώσει τη νενομισμένη διαβεβαίωση στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 28 Φεβρουαρίου, με τον νέο πρόεδρο να δηλώνει ότι έχει ήδη ξεκινήσει τα τηλέφωνα για τις θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο, τα οποία θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. Σημείωσε δε ότι θα τηρήσει τη δέσμευσή του και το 50% των θέσεων θα καλυφθεί από γυναίκες. Ανέφερε δε ότι η κυβέρνησή του θα αποτελείται από τεχνοκράτες και ανθρώπους που δεν έχουν υπηρετήσει ξανά σε υπουργικές θέσεις.
Τα διεθνή ΜΜΕ που κάλυψαν την εκλογή του νέου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας σημειώνουν ότι στα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει είναι η επαναπροσέγγιση με τους Τουρκοκύπριους, η διαφθορά, το Μεταναστευτικό, αλλά και η αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της χώρας σε ένα νέο παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο. Υπογραμμίζουν ακόμα ότι τα κόμματα που τον στηρίζουν είναι οπαδοί της «σκληρής γραμμής» στο Κυπριακό.
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του ακροδεξιού ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου χαρακτήρισε το κόμμα του ως ρυθμιστικό παράγοντα στην εκλογή Χριστοδουλίδη στην Προεδρία της Δημοκρατίας, έστω και αν είχε καλέσει σε ψήφο κατά συνείδηση και σε κάθε περίπτωση ενάντια στον υποψήφιο του ΑΚΕΛ.
Εξελίξεις στον ΔΗΣΥ
Οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, αν και αυτός θεωρείται ο συνεχιστής της πολιτικής Αναστασιάδη, βρίσκουν τον Δημοκρατικό Συναγερμό σε βαθιά κρίση και ενώπιον εξελίξεων, αφού ο εμφύλιος άφησε βαθιά τραύματα στο κόμμα από το οποίο προέρχεται ο Νίκος Χριστοδουλίδης και πρόεδρος είναι ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Η κατάσταση στον ΔΗΣΥ χαρακτηρίζεται «πολεμική», με τον Νεοφύτου να κάνει δήλωση στα γραφεία του κόμματος, χωρίς κανένα από τα ηγετικά στελέχη στο πλευρό του. Οι εσωκομματικές εκλογές αναμένονται στις 12 Μαρτίου, με τον Νεοφύτου να έχει δηλώσει ότι θα είναι ξανά υποψήφιος, ωστόσο η αμφισβήτησή του θεωρείται δεδομένη. Και όλους να ψάχνουν αυτούς που θα βρεθούν απέναντί του. Στελέχη του ΔΗΣΥ ήδη μιλούν για τις ευθύνες της ήττας, ενώ ερωτηματικό παραμένει, εφόσον η ηγεσία του κόμματος αλλάξει, κατά πόσο αυτό θα μείνει όντως στην αντιπολίτευση. Επισημαίνεται ότι ο Αναστασιάδης στάθηκε εμμέσως υπέρ Χριστοδουλίδη με δήλωσή του πριν από τον δεύτερο γύρο των εκλογών και τα όσα ακολούθησαν την ήττα Νεοφύτου στον πρώτο γύρο αναφέρεται να φέρουν «σεισμό» στο κόμμα του Γλαύκου Κληρίδη.