Απομένουν μόλις δύο εβδομάδες μέχρι τη διεξαγωγή του πρώτου μεγάλου πανελλαδικού γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ στις 4 Μαρτίου, που θα αφορά περίπου 6.500 μόνιμες θέσεις στο Δημόσιο για τα επόμενα δύο χρόνια, μέχρι δηλαδή τη διεξαγωγή του επόμενου διαγωνισμού.

Συνολικά 108.235 υποψήφιοι – αριθμός ρεκόρ για προκήρυξη της Αρχής – προετοιμάζονται για τον διαγωνισμό 2Γ/2022 που θα τους εξασφαλίσει μια πολυπόθητη θέση στο Δημόσιο. Διευκρινίζεται ότι δικαίωμα συμμετοχής είχαν οι ενδιαφερόμενοι Πανεπιστημιακής (ΠΕ) και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ), οι οποίοι έχουν τυπικά προσόντα 32 κλάδων – ειδικοτήτων ΠΕ και 21 ΤΕ. Μεταξύ αυτών είναι ειδικότητες όπως δασολόγοι, αρχαιολόγοι, βιολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, κτηνίατροι, μηχανικοί μηχανολόγοι, κοινωνιολόγοι, χημικοί, φαρμακοποιοί, νομικοί, καθώς και ηλεκτρονικοί, βρεφονηπιοκόμοι και τεχνολόγοι τροφίμων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτόν τον διαγωνισμό δεν συμπεριλαμβάνονται ειδικότητες όπως εκπαιδευτικοί, νοσηλευτές, προσωπικό Δημοτικής Αστυνομίας, για τις οποίες θα υπάρξουν ξεχωριστές προκηρύξεις.

Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα του ΑΣΕΠ για τον πανελλαδικό γραπτό διαγωνισμό, από το σύνολο των υποβληθεισών αιτήσεων, οι 78.370 αφορούσαν υποψηφίους Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, ενώ σε ό,τι αφορά την ηλικιακή κατανομή η πλειονότητα των υποψηφίων ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 31-40 ετών. Μικρότερη… εκπροσώπηση στη διαγωνιστική διαδικασία θα έχουν οι άνω των 51 ετών, καθώς 6.130 διαγωνιζόμενοι αυτής της ηλικιακής ομάδας πρόκειται να πάρουν μέρος. Επισημαίνεται ότι οι 33.500 αιτήσεις προήλθαν από περιφερειακές ενότητες της Αττικής.

Ειδικότητες

Οσο για το ποιες ειδικότητες – κλάδοι ΠΕ βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις των υποψηφίων, βάσει των αιτήσεων, πρώτος έρχεται ο κλάδος Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών / Διοικητικοοικονομικών / Διοικητικών / Διοικητικού Προξενικού και ακολουθεί η ειδικότητα Οικονομικού. Αντίστοιχα, στους κλάδους Τεχνολογικής Εκπαίδευσης πρώτη έρχεται η ειδικότητα Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών / Διοικητικού – Λογιστικού / Διοικητικού / Διοικητικού – Οικονομικού.

Υπενθυμίζεται ότι οι εξεταζόμενοι θα διαγωνιστούν με τη μέθοδο των ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών και οι απαντήσεις θα δοθούν σε ειδικά απαντητικά φύλλα. Οι εξετάσεις, δε, θα «σπάσουν» σε δύο μέρη: την εξέταση γνώσεων που αφορά την αξιολόγηση γνώσεων γενικού περιεχομένου, που είναι χρήσιμες, προκειμένου οι υποψήφιοι να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους και τη δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας όπου αξιολογούνται ιδίως δεξιότητες γλωσσικού και αριθμητικού συλλογισμού, δεξιότητες ανάλυσης, επίλυσης προβλημάτων και ιεράρχησης προτεραιοτήτων στον χώρο εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά την εξέταση γνώσεων, οι ερωτήσεις θα αφορούν συνολικά 10 θεματικές ενότητες, μεταξύ αυτών η οργάνωση του κράτους και της Διοίκησης, το ισχύον ελληνικό Σύνταγμα, τα πολιτικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα θεμελιώδη δικαιώματα και η Δημόσια Πολιτική.

Εξετάσεις

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του διαγωνισμού που ανακοίνωσε πριν από μερικές ημέρες η Κεντρική Επιτροπή Διαγωνισμού (ΚΕΔ), οι διαγωνιζόμενοι το Σάββατο 4 Μαρτίου θα εξεταστούν πρώτα στη δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας – η ώρα έναρξης της εξεταστικής διαδικασίας έχει οριστεί για τις 9 το πρωί, ενώ η διάρκεια της εξέτασης θα είναι 2 ώρες και 45 λεπτά. Την ίδια μέρα, το μεσημέρι (3.30 μ.μ.) ακολουθεί η εξέταση γνώσεων, η διάρκεια της οποίας θα είναι δυόμισι ώρες.

Σημειώνεται ότι περισσότερα από 500 εξεταστικά κέντρα θα λειτουργήσουν εκείνη την ημέρα σε 43 περιφερειακές ενότητες, ενώ τα θέματα θα μεταδίδονται ταυτόχρονα σε όλα τα εξεταστικά κέντρα με το Σύστημα Ασφαλούς Μετάδοσης (ΣΑΜ) του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπως ακριβώς γίνεται και με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Υπενθυμίζεται ότι επιτυχόντες στον διαγωνισμό θα θεωρηθούν όσοι πιάσουν τουλάχιστον τη βάση (55 μονάδες) σε καθεμία από τις δύο εξεταστικές διαδικασίες.

Οπως επισημαίνουν στα «ΝΕΑ» στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής, τα αποτελέσματα μετά την εξέταση θα αναρτηθούν σε έναν πίνακα κατάταξης. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η εξέταση των τυπικών προσόντων (τίτλοι σπουδών, ξένες γλώσσες), όπως αυτά έχουν κατατεθεί από τους υποψηφίους κατά την υποβολή της αίτησης.