Η κυβερνούπολη στην περιοχή της ΠΥΡΚΑΛ και στο όριο του Δήμου Δάφνης – Υμηττού αργεί, με συνέπειες για όλη την πρωτεύουσα. Η καθυστέρηση του όλου πρότζεκτ για μετακίνηση υπουργείων και δημόσιων φορέων στο νέο πεδίο επιβεβαιώνει μια σειρά παθογενειών που διατρέχουν την πολιτική βούληση και πολύ περισσότερο την ώρα που η περιοχή έχει απαλλοτριωθεί με διαδικασίες fast track από το υπουργείο Οικονομικών και υπάρχει και μια μίνιμουμ συναίνεση.

Το σχέδιο όμως επείγει λόγω και της νέας κατάστασης στο κέντρο αλλά και των συχνών πια κυκλοφοριακών συμφορήσεων που καταλύουν κάθε έννοια καθημερινότητας. Βεβαίως απαιτείται προσοχή αλλά όχι στον βαθμό που να πηγαίνει πίσω το όλο σχέδιο. Για παράδειγμα, τα κτίρια που θα εκκενωθούν θα πρέπει αμέσως να ενταχθούν σε ένα σχέδιο αξιοποίησης που να λαμβάνει υπόψη τον χαρακτήρα της Αθήνας αλλά και τις σύγχρονες ανάγκες της.

Υπό αυτή την έννοια έχει καθυστερήσει επίσης ένα είδος διαβούλευσης που με τη βοήθεια της επιστήμης και βέβαια της νέας χωροταξίας να εναρμονίζει τη νέα πραγματικότητα με την ιστορικότητα της πρωτεύουσας. Ταυτόχρονα η θέση της νέας κυβερνούπολης θα έχει τεράστια σημασία αν όντως βάσει μελετών μειώνει το όλο θέμα του κυκλοφοριακού αλλά και διασφαλίζεται η ομαλή μετάβαση των 14.000 εργαζομένων στα υπουργεία και τους φορείς με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Είμαστε έτοιμοι και πρέπει να απαιτήσουμε μα πόλη του 21ου αιώνα.