Την «έξυπνη πόλη» του μέλλοντος καλούνται να σχεδιάσουν έλληνες μαθητές από κάθε γωνιά της χώρας. Μέσω του 9ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού STEM και Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2023, παιδιά που φοιτούν στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση καλούνται να παρουσιάσουν ρομποτικές λύσεις οι οποίες θα αναβαθμίσουν τις πόλεις μας και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους. Ο πανελλήνιος διαγωνισμός, που φέτος έχει ως θέμα «H πόλη που ονειρεύομαι: Smart City», πραγματοποιείται από τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης WRO Hellas, με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Διαγωνισμοί. Οι 13 περιφερειακοί διαγωνισμοί του Πανελλήνιου Διαγωνισμού ξεκινούν στα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ η τελική αναμέτρηση θα διεξαχθεί στις 26 Μαρτίου 2023 στο κλειστό γήπεδο του Κολλεγίου Αθηνών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ήδη να καταθέτουν αιτήσεις συμμετοχής στην ιστοσελίδα www.wrohellas.gr. Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού θα διεξάγονται επίσης δωρεάν σεμινάρια κατάρτισης ομάδων μαθητών και των προπονητών τους για θέματα Ρομποτικής. Με αφορμή την έναρξη του φετινού διαγωνισμού, ο Γιώργος Αθανασόπουλος, Chief Officer Λειτουργιών και Συστημάτων Πληροφορικής Ομίλου ΟΤΕ, δήλωσε: «Τα άτομα με ψηφιακές δεξιότητες και γνώση της πληροφορικής και των αυτοματισμών είναι εκείνα που θα οδηγήσουν την ψηφιακή κοινωνία στο μέλλον. Οι έξυπνες πόλεις, η τεχνητή νοημοσύνη (AI), το IoT είναι ήδη εδώ, και υπάρχει αυξημένη ανάγκη για εξειδικευμένους επαγγελματίες ICT και πληροφορικής. Στον Ομιλο ΟΤΕ επενδύουμε συστηματικά στην τεχνολογική κατάρτιση των νέων της χώρας μας, οι οποίοι συμβάλλουν στην ανάπτυξη της κοινωνίας και τη δημιουργία ενός κόσμου καλύτερου για όλους».

Στους εννέα Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που έχει στηρίξει η COSMOTE έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 37.000 μαθητές, ενώ περίπου 8.500 εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων έχουν λάβει μέρος στα ενημερωτικά σεμινάρια που λαμβάνουν χώρα στα πλαίσια των διαγωνισμών. Επίσης, η COSMOTE έχει διαθέσει δωρεάν περισσότερα από 850 πακέτα εκπαιδευτικού εξοπλισμού σε σχολεία, ενώ έχει δημιουργήσει και τις πρώτες ταινίες στην Ελλάδα με θέμα την εκπαιδευτική ρομποτική, Robogirl και The Real Robokids. Συνολικά, υπολογίζεται ότι έχουν ωφεληθεί περισσότεροι από 200.000 μαθητές και καθηγητές.