Εναν επιπλέον λόγο επίσκεψης απέκτησε η Ελευσίνα, πέραν των δράσεων που φιλοξενεί ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023: το αρχαιολογικό της μουσείο ανακαινίστηκε ώστε να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της, μέχρι να το διαδεχθεί το νέο στο περιβάλλον του Παλαιού Ελαιουργείου. Το μόλις 260 τ.μ. κτίριο εντός του αρχαιολογικού χώρου θα υποδέχεται τους επισκέπτες από το Σάββατο (την Παρασκευή στις 20.00 έχει οριστεί η τελετή εγκαινίων παρουσία της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη). Τη σύντομη εισαγωγή για την ανασκαφική ιστορία του αρχαιολογικού χώρου θα ακολουθεί μια διαδρομή στον κόσμο των Ελευσινίων Μυστηρίων μέσα από τα ευρήματα. Μύθος και τεκμήρια συμπορεύονται εκθεσιακά μέχρι ο επισκέπτης να φτάσει στην υποφωτισμένη αίθουσα, αφιερωμένη στον κατεξοχήν χώρο τέλεσης των μυστηρίων, το Τελεστήριο, με τα αγγεία προσφοράς και τελετουργίας να κατέχουν πρωταγωνιστικό ρόλο μαζί με τα αναθήματα των πιστών.

Τα γνωστά εκθέματα

Από τις αίθουσες δεν θα λείπουν τα πιο γνωστά εκθέματά του, όπως η Φεύγουσα Κόρη, το εμβληματικό ανάγλυφο με την παράσταση Δήμητρας και Κόρης, αλλά και η μία από τις δύο Καρυάτιδες (η άλλη έχει κλαπεί από τους Βρετανούς και βρίσκεται στο Κέιμπριτζ) που στήριζαν τη στέγη των μικρών Προπυλαίων. Μία άλλη αίθουσα είναι αφιερωμένη στα κτερίσματα και τα ταφικά έθιμα, έτσι ώστε οι επισκέπτες να παρακολουθούν την εξέλιξη της πόλης και του ιερού της από το 2000 π.Χ. έως τον 4ο αι. μ.Χ. Η επανέκθεση πραγματοποιήθηκε με χορηγία του Ιδρύματος Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου βάσει της μουσειολογικής μελέτης ομάδας αρχαιολόγων με επικεφαλής την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πόπη Παπαγγελή.

Στο μεταξύ η χωροθέτηση για το νέο μουσείο έχει γίνει στον ευρύτερο χώρο του Παλαιού Ελαιουργείου. Θα καταλαμβάνει περίπου 4.500 τ.μ., εκ των οποίων 1.000 τ.μ. θα είναι εκθεσιακοί.