Οι προσπάθειες της ΝΔ να εκτονώσει πιέσεις που δέχεται στον Βορρά και ειδικότερα να στεγανοποιήσει τα δεξιά της, όπως τις… προδίδει η συνεχής πρωθυπουργική και κυβερνητική παρουσία στη Μακεδονία τους τελευταίους μήνες, εντείνονται μετά και την αποχώρηση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή από το ψηφοδέλτιο της Α’ Θεσσαλονίκης. Προς το παρόν υπάρχουν 19 «κλειδωμένα» ονόματα, με ορθάνοιχτη την πιθανότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επιλέξει εκεί την τρίτη υποψηφιότητά του – εκτός από τον Εβρο και τη Δυτική Αθήνα. Ενδεικτική η σχετική κουβέντα που εξελίσσεται στα ενδότερα του Μαξίμου αλλά και το παράθυρο για ανακοινώσεις την ερχόμενη εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση, μετά τη σαββατιάτικη περιοδεία στα Γρεβενά, ο Πρωθυπουργός σχεδιάζει νέα άνοδο προς τη Θεσσαλονίκη την 1η Μαρτίου με διαρκή την πρόκληση της σύσφιγξης των γαλάζιων δεσμών με το εκλογικό σώμα και με προδιαγεγραμμένο το μήνυμα κατά της χαλαρής ψήφου. Το συνολικό πρόγραμμα και το περιεχόμενο των παρεμβάσεων είναι υπό διαμόρφωση, αν και όλα δείχνουν ότι βάρος θα πέσει στα δυτικά της πόλης του Θερμαϊκού.
Αναταράξεις και σενάρια
Στην εκλογικά κρίσιμη περιφέρεια, όπου η κεντροδεξιά παράταξη κατέγραψε το 2019 αφενός 4,33 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από την πανελλαδική επίδοσή της, αφετέρου αντίστοιχο προβάδισμα από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ (35,52% η ΝΔ, 31,31% ο ΣΥΡΙΖΑ), παραμένουν… άλυτοι γρίφοι. Αφότου ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η «καμπή στην πολυετή διαδρομή» του Κώστα Καραμανλή συμπίπτει «με το άνοιγμα νέων και αισιόδοξων οριζόντων» και για τη ΝΔ, εξετάζεται όχι μόνο το ενδεχόμενο να ηγηθεί του ψηφοδελτίου ο Μητσοτάκης αλλά επιπλέον συνεχίζεται η αξιολόγηση προσώπων ώστε να καλυφθεί κάθε κενό στις υποψηφιότητες. Διαδοχικές αναταράξεις στην Α’ Θεσσαλονίκης έχουν προηγηθεί και πριν την αποχώρηση του Καραμανλή, τόσο με το ξαφνικό «πάγωμα» της καθόδου (που είχε επισημοποιηθεί) της Μαρίας Σπυράκη προς τις εκλογές, καθώς μένει ανοιχτός ο ευρωπαϊκός έλεγχος για την υπόθεση συνεργάτη της όσο και με την απογραφή που πρόσθεσε μια έδρα.
Τα έως τώρα ονόματα
Επίσημα πράσινο φως για το κυνήγι του σταυρού στην Α’ Θεσσαλονίκης έχουν οι έξι νυν βουλευτές (Κώστας Γκιουλέκας, Ελενα Ράπτη, Σταύρος Καλαφάτης, Στράτος Σιμόπουλος, Αννα Ευθυμίου, Δημήτρης Κούβελας) και άλλα 13 πρόσωπα, που δεν συμπληρώνουν, συνεπώς, πλήρες ψηφοδέλτιο: Δημήτρης Βενιέρης (ο δημοσιογράφος, αδελφός του Κυριάκου Βελόπουλου), Διαμαντής Γκολιδάκης, Παναγιώτης Κόκκορης, Νίκος Καραγιαννακίδης, Μάριος Δράμαλης, Γιάννης Ταχματζίδης, οι δύο αντιδήμαρχοι Θεσσαλονίκης Σωκράτης Δημητριάδης και Μαρία Καραγιάννη, Αφροδίτη Νέστωρα, Φωτεινή Πεσματζόγλου-Δεβετζή, Τάνια Κιουμουρτζίδου, Σμαρώ Μανιάτη, Φεβρωνία Τύρη. Αντίθετα, ολοκληρωμένη είναι η λίστα των υποψηφίων για το γαλάζιο κάστρο της Β’ Θεσσαλονίκης με τους τρεις νυν βουλευτές και άλλα εννέα πρόσωπα.
Στην επιχείρηση της ΝΔ να δώσει απαντήσεις στα «αινίγματα» της Θεσσαλονίκης δίνεται έμφαση από το περασμένο φθινόπωρο πρωτίστως στην ανάδειξη των έργων που έχει παραδώσει ή θα προχωρήσει η κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη (μετρό, νέα περιφερειακή οδός, σιδηροδρομική και οδική σύνδεση του λιμανιού κ.λπ.). Και αυτό με την προσδοκία ότι ισχυροποιείται το σύνθημα προς κεντρώους και δεξιούς περί συνέπειας στις δεσμεύσεις. Ταυτόχρονα με τις… γεωγραφικές στοχεύσεις πάντως, η κυβέρνηση συνεχίζει τα θεματικά μηνύματά της. Εν μέσω σφοδρής αντιπαράθεσης για τους πλειστηριασμούς ο Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η στοχευμένη στήριξη αποτελεί μόνιμη κυβερνητική προτεραιότητα. «Ωστε οι εκλογές της άνοιξης να φέρουν νέα άνοιξη στον τόπο με ισχυρή εντολή για την αυτοδύναμη Ελλάδα και αυτοδύναμη ΝΔ» είπε από τη Βουλή, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Και με την αποστροφή «είστε μονίμως παρόντες στην τοξικότητα αλλά μονίμως απόντες από μέτρα στήριξης της κοινωνίας» χρέωσε στον ΣΥΡΙΖΑ «διαζύγιο με την κοινωνία».