O πόλεμος στην Ουκρανία, που ξεκίνησε πριν από έναν ακριβώς χρόνο με τη ρωσική εισβολή στη χώρα, δεν διέλυσε μόνο ψευδαισθήσεις δεκαετιών. Δεν ένωσε μόνο τη Δύση απέναντι στον νέο ολοκληρωτισμό. Απελευθέρωσε επίσης την Ελλάδα από στερεότυπα που είχαν υπάρξει ιδιαίτερα ανθεκτικά στον χρόνο.

Δύο από τα στερεότυπα αυτά είναι ο φιλελληνισμός της Ρωσίας και ο φιλοτουρκισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ. Οπως δείχνει κοινή δημοσκόπηση των εταιρειών MRB και KONDAA που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα και την Τουρκία και τα αποτελέσματά της δημοσιεύονται σήμερα στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», το ποσοστό των Ελλήνων που θεωρούν ότι η Ρωσία υποστηρίζει την Τουρκία εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων έχει αυξηθεί μέσα σε έναν χρόνο κατά 10%. Αντιστοίχως, τα ποσοστά των Ελλήνων που θεωρούν ότι η ΕΕ ή οι ΗΠΑ μεροληπτούν υπέρ της Τουρκίας έχουν μειωθεί από 58,5% και 43,2% σε 30,6% και 32,2% αντιστοίχως.

Η υποχώρηση του φιλορωσικού και αντιαμερικανικού ρεύματος δεν συνοδεύεται όμως παραδόξως από αντίστοιχη αύξηση της αυτοπεποίθησης. Ενώ στην Τουρκία το ποσοστό όσων θεωρούν τη χώρα τους μια πολιτική και οικονομική περιφερειακή δύναμη παρουσιάζεται αυξημένο κατά 7,5%, το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα έχει μειωθεί κατά 4,2%. Το αποτέλεσμα αυτό μπορεί βέβαια να διαβαστεί και με έναν άλλον τρόπο: ενώ οι Τούρκοι παρασύρονται από τα εθνικιστικά κηρύγματα της ηγεσίας τους και πιστεύουν ότι επηρεάζουν αποφασιστικά τις παγκόσμιες εξελίξεις, οι Ελληνες είναι πιο ρεαλιστές και έχουν επίγνωση του ρόλου τους και των δυνατοτήτων τους.

Η εικόνα αυτή ενισχύεται και από ένα άλλο εύρημα της δημοσκόπησης: το ποσοστό των Τούρκων που θεωρούν ότι τα πράγματα στη χώρα τους δεν πάνε καλά μειώθηκε, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των Ελλήνων αυξήθηκε. Με άλλα λόγια, ενώ οι Ελληνες βλέπουν τις επιπτώσεις ενός πολέμου που δεν δείχνει να τελειώνει, ο πρόεδρος Ερντογάν είχε καταφέρει με τα ανορθόδοξα οικονομικά του πειράματα να παρουσιάσει στους πολίτες μια ωραιοποιημένη εικόνα της κατάστασης στη χώρα τους, κάτι που θα τον βοηθούσε και στις προεδρικές εκλογές. Ωσπου ήρθαν οι καταστροφικοί σεισμοί και τα γκρέμισαν όλα.