Μια ελαφριά σκούπα διαπερνά τις λέξεις που χρησιμοποίησε ο Ιαν Φλεμινγκ για να γράψει τα βιβλία του Τζέιμς Μποντ, στο πλαίσιο διορθώσεων που προστάζει η πολιτική ορθότητα των ημερών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «The Telegraph», λέξεις όπως το «νέγρος» που εμφανίζονταν στα γραπτά του από τις δεκαετίες του 1950 και του 1960 έχουν αφαιρεθεί από τις νέες εκδόσεις των βιβλίων που θα κυκλοφορήσουν τον Απρίλιο. Επιπλέον, έχουν τροποποιηθεί ή αφαιρεθεί και ορισμένες απεικονίσεις μαύρων ανθρώπων. Ωστόσο αναφορές σε άλλες εθνότητες, όπως τα άτομα με καταγωγή από Ανατολική Ασία παραμένουν μαζί με τις απόψεις του Μποντ για τον Oddjob στο «Τζέιμς Μποντ, Πράκτωρ 007 εναντίον Χρυσοδάκτυλου».

Ωστόσο οι λεκτικές επιδιορθώσεις δεν αγγίζουν τις στιβαρά αρρενωπές ατάκες  «γλυκό του βιασμού», «να τσακίζουν τις γυναίκες», «ανδρική δουλειά» και τις αναφορές  ότι η ομοφυλοφιλία είναι μια «πεισματική αναπηρία».

Με τις νέες εκδόσεις αναμένεται να κυκλοφορήσει και μια δήλωση αποποίησης ευθύνης που θα αναφέρει πως «αυτό το βιβλίο γράφτηκε σε μια εποχή στην οποία όροι και συμπεριφορές που θα μπορούσαν να θεωρηθούν προσβλητικά από τους σύγχρονους αναγνώστες ήταν κοινά. Εχουν γίνει ορισμένες ενημερώσεις σε αυτή την έκδοση, ενώ διατηρούνται όσο το δυνατόν πιο κοντά στο αρχικό κείμενο και στην περίοδο στην οποία έχει γραφτεί».

Η αναθεώρηση ακολούθησε αφού ο εκδοτικός οίκος Ian Fleming Publications Ltd, που κατέχει τα δικαιώματα για το έργο του δημιουργού, ανέθεσε σε αναγνώστες να κρίνουν τη σειρά βιβλίων βάσει των σημερινών ευαίσθητων δεδομένων. Τα νέα τεύχη πρόκειται να σηματοδοτήσουν τα 70 χρόνια από τη δημοσίευση του πρώτου μυθιστορήματος του Φλέμινγκ «Casino Royale».