Ο δεύτερος κύκλος της εκδοτικής προσφοράς των «ΝΕΩΝ» με τις μονές του Αγίου Ορους συνεχίζεται από το ερχόμενο Σάββατο με τη Μονή Οσίου Γρηγορίου, η οποία βρίσκεται στη νοτιοδυτική ακτή του Αγίου Ορους. «Είναι μια μονή των βράχων, όπως και άλλες πέντε: Σίμωνος Πέτρας, Διονυσίου, Αγίου Παύλου και Παντοκράτορος του 14ου αιώνα και η Μονή Σταυρονικήτα του 16ου αιώνα», όπως διαβάζουμε στον πρόλογο του τόμου.

Πρόκειται για τη συνέχεια της σειράς «Αγιον Ορος. Μια Επίγεια Αγγελική Πολιτεία», η οποία δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μίλητος, σε επιμέλεια του παλαιογράφου Αγαμέμνονα Τσιλίκα, αποκλειστικά για τους αναγνώστες των «ΝΕΩΝ». Η σειρά συνοδεύεται από μια πρωτοτυπία: η φωτογράφιση στις μονές του Αγίου Ορους, με τον φακό του Γιάννη Γιαννέλου έγινε αποκλειστικά για την εφημερίδα, οπότε οι αναγνώστες θα έχουν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν τους θησαυρούς του Αγίου Ορους μέσα από πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό.

Η Ιερή Μονή Γρηγορίου κτίστηκε στις αρχές του 14ου αιώνα από τον Οσιο Γρηγόριο των Νέο, τον επονομαζόμενο Ησυχαστή και Σιωπώντα και είναι αφιερωμένη στον Αγιο Νικόλαο, Αρχιεπίσκοπο Μύρων της Λυκίας. Ο Γρηγόριος καταγόταν από τη Σερβία και έμεινε για πολλά χρόνια στις σπηλιές και τα βουνά της ερήμου της Θράκης και του Αγίου Ορους.