Καθώς τα κομμάτια του παζλ της τραγωδίας στα Τέμπη σχηματίζονται, η αξιωματική αντιπολίτευση κλιμακώνει την πολεμική της κατά της κυβέρνησης στο πεδίο των πολιτικών ευθυνών. Αλλά και έχει ως στόχο την απόκρουση της σχετικοποίησης με άλλες τραγωδίες και «τσουβαλιάσματος των πολιτικών δυνάμεων» που θέτουν στο κάδρο των ευθυνών όσους έχουν κυβερνήσει τα τελευταία χρόνια. Σε αυτή την κατεύθυνση, με εντολή Αλέξη Τσίπρα – και με προσεκτική διαχείριση όπως έχει δοθεί ως σήμα -, έχει πάει στον τόπο της τραγωδίας ο τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Ραγκούσης, «συναρμολογώντας» τη νέα δομική αντιπολίτευση του κόμματος.
Για τον σταθμάρχη
Ο ΣΥΡΙΖΑ εξάλλου από προχθές το βράδυ ενέτεινε την πολεμική του καταρχάς σε τρία σημεία: στο πώς μετατάχθηκε παρανόμως ο σταθμάρχης (με ευθύνη της ΝΔ, λένε), στο πώς σταμάτησε η τηλεδιοίκηση στη Λάρισα το 2019, αλλά και στο πώς χειρίζεται εν συνόλω την τραγωδία η κυβέρνηση ακόμη και στο σκέλος του εκλογικού χρόνου. Στο πρώτο σκέλος, το υπουργείο Εσωτερικών απάντησε στις αιτιάσεις – καταγγελίες Ραγκούση για τη μετάταξη του σταθμάρχη πως «είναι θετικό ότι τελικά αντελήφθη πως ουδέν παράνομο υπάρχει στη μετάταξη του σταθμάρχη καθώς η υπηρεσιακή μεταβολή της επήλθε με την έκδοση του ΦΕΚ στις 30-6-2022, ενώ η υπουργική απόφαση Καραμανλή είχε ήδη εκδοθεί από 30 Μαΐου του ίδιου έτους». Κάτι που πυροδότησε την ανταπάντηση του αρμόδιου τομεάρχη, ο οποίος έκανε λόγο για «την πιο επίσημη ομολογία κυβερνητικής ενοχής, καθώς και την πιο έγκυρη επιβεβαίωση της διαπίστωσης που καταλήξαμε, ότι τελικά το πελατειακό – επιτελικό κράτος της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι αυτό που δυστυχώς βρίσκεται πίσω από την τραγωδία στα Τέμπη».
Από τον ΣΥΡΙΖΑ εστιάζουν και στην τηλεδιοίκηση αλλά κάνουν και κριτική στην επιστολή Μητσοτάκη στον Ντογιάκο για προτεραιοποίηση της δικαστικής έρευνας, την οποία «διαβάζουν» ως παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Την ίδια ώρα κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου επικεντρώνουν και στις μαζικές διαμαρτυρίες για την τραγωδία που, όπως λένε, «διαμορφώνουν συνθήκη μαζικού κινήματος».
Ενταση στη Βουλή
Ο Νίκος Φίλης, για παράδειγμα, ανέβασε τους τόνους στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ως εξής: «Πένθος σε όλη τη χώρα για τους 57 ανθρώπους που χάθηκαν τόσο άδικα στα Τέμπη. Αλλά και οργή, ειδικά από τους νέους και τις νέες που κατεβαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην πολιτική που αντιμετωπίζει τους ανθρώπους σαν αριθμούς. Τι συναντούν απέναντί τους; Ενα ανάλγητο κράτος, το οποίο προσπαθεί σε κάθε ευκαιρία να διαλύσει με ΜΑΤ και χημικά τις κινητοποιήσεις και τις συγκεντρώσεις», ανέφερε ο πρώην υπουργός. Ατύπως, είτε μέσω της Πόπης Τσαπανίδου είτε μέσω στελεχών που έχουν εικόνα του θέματος (Παππάς, Ραγκούσης, Πέρκα κ.τ.λ.), ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συγκροτήσει μια ομάδα που θέτει ερωτήματα για την τραγωδία αλλά και επιχειρεί να «κυκλώσει» την κυβέρνηση στο πεδίο των πολιτικών ευθυνών, όχι, όπως λένε, «προσομοιάζοντας σε εισαγγελείς» αλλά στην κατεύθυνση των απαντήσεων που πρέπει να δοθούν.