Ο Κώστας Σημίτης δεν υποτιμά τον κυβερνητικό στόχο της βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος. Υποτιμά τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, αφού παρατηρεί ότι «στις περισσότερες περιπτώσεις κυριαρχούν οι επενδύσεις στο real estate και τα deals κερδοσκοπικών funds, τα οποία μάλιστα συχνά χρηματοδοτούνται με δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες! Δηλαδή, με τα εθνικά μας κεφάλαια οι ξένοι αποκτούν τον έλεγχο της οικονομίας μας». Η κριτική από τον εκσυγχρονισμό, τον παλιό, τον ορθόδοξο έχει άλλο βάρος.

Ευθύνη

Σύμφωνα με τον Γιώργο Βασιλειάδη, η κυβέρνηση ουσιαστικά δεν αναλαμβάνει καμία πολιτική ευθύνη εφόσον στα ψηφοδέλτια της ΝΔ θα βρίσκεται ο Κώστας Αχ. Καραμανλής. Αν ισχύει το επιχείρημά του, πάντως, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει τη δική του για τη ζημιά που προκάλεσε στους θεσμούς ο υπουργός της πρώτης φοράς Αριστερά, ο οποίος καταδικάστηκε ομόφωνα για παράβαση καθήκοντος. Α! Κι υπάρχει πάντα πιθανότητα να μην αναλάβει και μία ακόμη: αυτή του εκπολακισμού της δημόσιας ζωής.

Ερωτήματα

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης ενημέρωσε το φιλοθέαμον κοινό πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει τυμβωρυχία, όπως υπέστη ως κυβέρνηση σε άλλες τραγωδίες πριν από μερικά χρόνια. Πρέπει όμως να μιλήσουμε σοβαρά, πέρα από κάθε μικροπολιτική. Διότι οι διαχρονικές ευθύνες για το πρόβλημα που οδήγησε στο έγκλημα στα Τέμπη είναι υπαρκτές». Κι έπειτα έθεσε τέσσερα ερωτήματα στους κυβερνώντες. Φαντάζομαι – με βάση την τοποθέτησή του – ότι είναι έτοιμος να απαντήσει και σε όσα απευθύνουν οι γαλάζιοι στο κόμμα του.

Ελεγχοι

Χθες ο Γιάννης Πλακιωτάκης είχε σύσκεψη στο Μαξίμου. Η πρωθυπουργική εντολή που πήρε ο υπουργός Ναυτιλίας μαζί με τον αρχηγό του Λιμενικού ήταν να ενταθούν οι έλεγχοι ασφαλείας και οι επιθεωρήσεις σε πλοία και λιμάνια και ενόψει της τουριστικής περιόδου. Είναι πάντα χρήσιμες τέτοιες οδηγίες. Ωστόσο, δεν θα έπρεπε να είναι αυτονόητο ότι σε μια χώρα που έχουν τόσο κομβικό ρόλο οι θαλάσσιες μεταφορές, οι έλεγχοι γίνονται συνεχώς και εξονυχιστικά χωρίς παραγγελία από τα πάνω;