Μπορεί οι νέες γενιές να μην ταυτίζονται με κάποιο κόμμα, όμως το πολιτικό τους στίγμα είναι σαφές. «Η ηλικιακή ομάδα των νέων 17-30 έχει μια συνολική αριστερόστροφη τάση», επισημαίνει ο Αντώνης Παπαργύρης της GPO και διευκρινίζει:

«Χωρίς να είναι μέλη, είναι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία στιγμή. Αυτό σε μεγάλο βαθμό επιτυγχάνεται πρώτον λόγω της αντίδρασης στο παραδοσιακό κομματικό σύστημα και δεύτερον λόγω της επιρροής του Αλέξη Τσίπρα. Οσο κι αν διαφωνεί κανείς μαζί του, δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι είναι ένας πόλος έλξης των νεότερων ηλικιακών ομάδων, που αντιδρούν στον Μητσοτάκη, ο οποίος μπορεί σε ορισμένα ζητήματα να είναι πολύ πιο προωθημένος, εντούτοις δεν έχει καταφέρει να το επικοινωνήσει. Παίζει ρόλο το ότι ο Τσίπρας δεν προέρχεται από πολιτική οικογένεια, ενώ θεωρείται πως έσπασε το καλούπι της πολιτικής αναπαραγωγής προσώπων».

Αυτό δεν σημαίνει πως οι νέοι πιστεύουν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «όμως, τον επιλέγουν ως μορφή αντίδρασης απέναντι σε ό,τι είναι το παλιό πολιτικό σύστημα». Αλλωστε, οι νέες γενιές δεν ταυτίζονται με οποιοδήποτε κόμμα. Αυτό εξηγεί, σε έναν βαθμό, και την «υπαρκτή υποεκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις», σημειώνει ο δημοσκόπος. «Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και το ήθελε, δεν έχει δημιουργήσει αφοσιωμένους ψηφοφόρους οι οποίοι τον ακολουθούν, όπως έχει η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ ή το ΚΚΕ. Ομως, καταφέρνει και δημιουργεί καινούργιους ψηφοφόρους: τους ψηφοφόρους της περιόδου του Μνημονίου, τους ψηφοφόρους της ηλικίας 17-18 ετών. Γι’ αυτό και έχει μέλλον ο ΣΥΡΙΖΑ», καταλήγει ο Αντώνης Παπαργύρης.