O πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός είναι ένας καινοτόμος θεσμός, καθώς περιλαμβάνει δοκιμασία δεξιοτήτων, που, αν και εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια στις προσλήψεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και σε πολλές δυτικές χώρες και πιο πρόσφατα και στην Κύπρο, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας. Επίσης, περιλαμβάνει και μια δοκιμασία γνώσεων που αφορά τις προαπαιτούμενες γνώσεις τις οποίες πρέπει να διαθέτει ένας δημόσιος υπάλληλος για την άσκηση των καθηκόντων του, ανεξαρτήτως του κλάδου και της ειδικότητάς του. Παράλληλα, αποτέλεσε και ένα τεράστιο οργανωτικό εγχείρημα, στο οποίο είχαν δηλώσει συμμετοχή πάνω από 108.000 υποψήφιοι, από τους οποίους μετείχαν σχεδόν 77.000 σε 527 εξεταστικά κέντρα ανά την Ελλάδα. Για να έρθει εις πέρας ένας διαγωνισμός αυτής της κλίμακας εργάστηκαν εντατικά επί μήνες όλοι οι εργαζόμενοι του ΑΣΕΠ, ενώ την ημέρα εκείνη απασχολήθηκαν χιλιάδες εκπαιδευτικοί.

Το βασικό πρόβλημα που ανέκυψε κατά τη διάρκεια της εξέτασης αφορούσε τα θέματα μαθηματικού συλλογισμού. Κάποια φωτοτυπικά μηχανήματα εξεταστικών κέντρων δεν μπόρεσαν να αποδώσουν κρίσιμες γραμμοσκιάσεις πλαισίων που περιέχονταν σε 17 ερωτήσεις. Στα εξεταστικά κέντρα που παρουσιάστηκε το πρόβλημα, αυτό έγινε αντιληπτό με καθυστέρηση και όταν ενημερωθήκαμε, σχετικά, ζητήσαμε να φωτοτυπηθούν εκ νέου με εντονότερη σκίαση. Σε ορισμένα κέντρα το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε έγκαιρα, σε άλλα όμως όχι. Η απαίτηση για ίση μεταχείριση των υποψηφίων μάς επέβαλε σε αυτές τις 17 από τις 100 ερωτήσεις να θεωρήσουμε όλες τις επιλογές ορθές, έτσι ώστε να αποφευχθούν αδικίες εις βάρος των υποψηφίων που είχαν μη ευκρινείς γραμμοσκιάσεις.

Επιτήρηση

Σε ό,τι αφορά την επιτήρηση, οι οδηγίες μας που δόθηκαν ήταν σαφείς και συγκεκριμένες, όπως είθισται σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Ενδεικτικά αναφέρω ότι τα κινητά πρέπει να είναι απενεργοποιημένα και στο πάτωμα και όλοι να παραδίδουν τα θέματα και όλα τα σχετικά έγγραφα φεύγοντας από την αίθουσα. Θεωρώ αυτονόητο ότι οι οδηγίες αυτές τηρήθηκαν από τους επιτηρητές, όπως γίνεται πάντα στις διαδικασίες ΑΣΕΠ.

Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνεται η φάση της καταμέτρησης και της ταξινόμησης των απαντητικών φύλλων και σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει η σάρωση στα ειδικά μηχανήματα. Στο μεταξύ, εξετάζουμε προσεκτικά ορισμένα ερωτήματα υποψηφίων για συγκεκριμένες ερωτήσεις, όπως πάντα κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις, και, όπου χρειαστεί, θα δώσουμε περαιτέρω διευκρινίσεις.  

Παρόλο τον πολύ μεγάλο αριθμό των υποψηφίων, πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματα θα εκδοθούν πολύ συντομότερα απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς με βάση την εμπειρία από παλαιότερους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και τον αριθμό των υποψηφίων.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να υπογραμμίσω τη σημασία των γραπτών διαγωνισμών αλλά και των δεξιοτήτων ως εργαλείου για την αποτελεσματική στελέχωση του Δημοσίου. Ο χρήσιμος διάλογος που αφορά οργανωτικά προβλήματα δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να οδηγήσει σε υπονόμευση της αντικειμενικότητας και της αξιοπιστίας του διαγωνισμού στα μάτια των διαγωνιζομένων και όλων των πολιτών. Πρέπει να επικρατήσει νηφαλιότητα ώστε το ΑΣΕΠ να κάνει το χρέος του όπως πράττει αδιαμφισβήτητα εδώ και τόσα χρόνια.