Αυτή τη φορά ο δαίμων προέκυψε σινεφίλ, αλλά σάρωσε τις κατηγορίες των Οσκαρ (μέρα που είναι). Στο σαββατιάτικο εξαιρετικό αφιέρωμα του Γιάννη Ζουμπουλάκη («Πρόσωπα») έδωσε το Οσκαρ καλύτερης ταινίας αναδρομικά στον «Πολίτη Κέιν» για το 1942 επανορθώνοντας την κινηματογραφική αδικία να μην έχει κερδίσει ποτέ το αγαλματίδιο ο Ορσον Γουέλς. Κι αυτό επειδή η ταινία, που μπαίνει σε όλες τις λίστες με τις σημαντικότερες όλων των εποχών, έχει κερδίσει μόνο Οσκαρ σεναρίου – δόθηκε στον Χέρμαν Μάνκιεβιτς και τον Γουέλς – από τις εννέα κατηγορίες όπου ήταν υποψήφια. Η Ιστορία πάντως απέδειξε ότι τα βραβεία δεν αρκούν για να διασφαλίσουν την αξία ενός φιλμ. Οπως θα έλεγε ο ίδιος ο ήρωας, «δεν υπάρχει μία λέξη για να περιγράψει τη ζωή ενός ανθρώπου».

«WHAT THEY SAY»

Το «What they say», το τραγούδι του Βίκτωρα Βερνίκου που θα ταξιδέψει για λογαριασμό της Ελλάδας στο Λίβερπουλ, στον 67ο Διαγωνισμό της Γιουροβίζιον, παρουσιάστηκε χθες για πρώτη φορά στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Δύο στη 1». Αμέσως μετά, το επίσημο βιντεοκλίπ της ελληνικής συμμετοχής ανέβηκε στο Ertflix και το κανάλι της ΕΡΤ στο YouΤube. Το «What they say» είναι μία ρυθμική δυναμική μπαλάντα που έγραψε ο 16χρονος τραγουδιστής πριν από δύο χρόνια ώστε να μοιραστεί ένα προσωπικό του βίωμα. Στους στίχους του ο ίδιος παροτρύνει τους γύρω του να «ακούν» κάθε τους συναίσθημα, όσο δύσκολο κι αν είναι, να το εκφράζουν και να το μοιράζονται με τους άλλους γιατί είναι απελευθερωτικό, διεκδικώντας έτσι ένα πιο φωτεινό αύριο. Σε σκηνοθεσία των Pickcodes, το κλιπ έχει ιδιαίτερη φωτογραφία και σύγχρονη αισθητική. Ο Βερνίκος εμφανίζεται μόνος του ν’ αναζητάει την απελευθέρωση μέσα από τη μουσική, τραγουδάει και χορεύει στη βροχή, φτάνοντας τελικά στην έκσταση.

ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ – ΝΙΝΟΥ

Σύντομα ολοκληρώνεται η δισκογραφική δουλειά της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, που είναι αφιερωμένη στη Μαρίκα Νίνου την οποία θεωρεί όπως πολλές φορές έχει πει δασκάλα της. Πρόκειται για ένα σύνολο 10 αγαπημένων τραγουδιών της σπουδαίας φωνής που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ελληνική μουσική ιστορία.