Η απόφαση να συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ήταν επιβεβλημένη. Η Βουλή οφείλει να ψάξει τι οδήγησε 57 συμπολίτες μας σε έναν τόσο άδικο θάνατο. Γι’ αυτό κρίνεται αναγκαίο να ακούσει τον παραιτηθέντα υπουργό Υποδομών και Μεταφορών.

Ο κύκλος της κοινοβουλευτικής διερεύνησης αρχίζει σήμερα με την παρουσία του νυν αρμόδιου για τις μεταφορές υπουργού Επικρατείας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σώματος οι παραπάνω συνεδριάσεις θα αποτελέσουν δύο απ’ όσες θα διεξαχθούν στο βουλευτήριο για το θέμα, όχι τις μοναδικές, δηλαδή.

Ετσι πρέπει. Και ταυτόχρονα πρέπει να γίνει αποδεκτό το αίτημα της πλειοψηφίας να εμφανιστούν ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και οι πρώην υπουργοί Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Χρήστος Σπίρτζης, καθώς κι ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Οπως και η απαίτηση του ΣΥΡΙΖΑ να κληθεί ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος επίσης έχει περάσει από το συγκεκριμένο υπουργείο. Γιατί η απονομή δικαιοσύνης, στην οποία όλοι ομνύουν, επιβάλλει να αναζητηθούν οι διαχρονικοί λόγοι της κρατικής απαξίωσης των ελληνικών σιδηροδρόμων.

Βέβαια, τα μέλη της Επιτροπής καλούνται να υπερβούν τον κομματικό τους εαυτό και να μην επιτρέψουν η διαδικασία να μετατραπεί σε μια μικροπολιτική διερεύνηση του τρόπου λειτουργίας του ΟΣΕ. Η κοινή γνώμη απαιτεί να γίνει μια πραγματική και εις βάθος έρευνα των αιτίων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος ώστε να μην επαναληφθεί μια τραγωδία σαν αυτή της 28ης Φεβρουαρίου.

Οτιδήποτε λιγότερο θα είναι ένδειξη ασέβειας στους νεκρούς και αδιαφορίας του πολιτικού κόσμου για την οργή των ζωντανών. Οι περιστάσεις δεν προσφέρονται για στείρα κομματική αντιπαράθεση. Το κοινοβούλιο δεν μπορεί να αναλωθεί σε προεκλογικές συμπεριφορές.