Στο ιδρυτικό συνέδριο του επονομαζόμενου Διεθνούς Φιλορωσικού Κινήματος στη Μόσχα έδωσε χθες το «παρών» ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, όπως και ο αμερικανός ηθοποιός Στίβεν Σιγκάλ, μέγας λάτρης του Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς και ο Νικολάι Μαλίνοφ, ο επικεφαλής του Βουλγαρικού Εθνικού Κινήματος Ρωσόφιλων, που αντιμετωπίζει επί του παρόντος κατηγορίες για κατασκοπεία στη Βουλγαρία – οι ΗΠΑ τού επέβαλαν πρόσφατα κυρώσεις βάσει του International Magnitsky Act επειδή δωροδόκησε δικαστή, ο οποίος του επέτρεψε να ταξιδέψει στο εξωτερικό ώστε να τιμηθεί προσωπικά από τον ρώσο πρόεδρο. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το νεόκοπο Κίνημα, που έχει σχέσεις με τον Tsargrad, έναν όμιλο ΜΜΕ υπό τον επιχειρηματία Κονσταντίν Μαλοφέγεφ, αφιερωμένο στην προώθηση της ρωσικής Ορθοδοξίας και τη στήριξη του Πούτιν, έχει στόχο την προώθηση της ρωσικής κουλτούρας και πνευματικότητας στο εξωτερικό.
Το «νέο κοινωνικό κίνημα»
Στο συγχαρητήριο τηλεγράφημά του, ο ίδιος ο Πούτιν αντιπαρέβαλε αυτό το «νέο κοινωνικό κίνημα» με εκείνο που περιέγραψε ως «αντιρωσική υστερία που συνδαυλίζεται εσκεμμένα σε πολλές χώρες». «Εκτιμούμε ιδιαίτερα την αποφασιστικότητά σας να αντιταχθείτε στη ρωσοφοβική προπαγάνδα, και την επιθυμία σας να αναπτύξετε τον διάλογο και μία αμοιβαίως ωφέλιμη ανθρωπιστική συνεργασία», συνέχισε ο ρώσος πρόεδρος, αναμασώντας τη γνωστή προπαγάνδα του Κρεμλίνου. «Είμαι 100% ρωσόφιλος και ένα εκατομμύριο τοις εκατό Ρώσος», διακήρυξε από την πλευρά του ο Στίβεν Σιγκάλ, που απέκτησε ρωσική (καθώς και σερβική) υπηκοότητα το 2016 και ανέλαβε δύο χρόνια αργότερα «ειδικός απεσταλμένος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, υπεύθυνος για τις ρωσοαμερικανικές ανθρωπιστικές σχέσεις». Σύμφωνα με το Euractiv, η πρωτοβουλία για το Διεθνές Φιλορωσικό Κίνημα ανήκει στον Βούλγαρο Σεργκέι Μαλίνοφ, που συμμάχησε για τον σκοπό αυτό με τον Σιγκάλ. Οι διοργανωτές υποστήριζαν πάντως πως στο ιδρυτικό συνέδριο συμμετείχαν «δεκάδες προσκεκλημένοι από 40 χώρες».
Παρίας για πολλούς
Οπως σημειώνει το «Economist» σε ένα σχόλιο υπό τον τίτλο «Πώς η Ρωσία διχάζει τον κόσμο», μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, η Ρωσία κατέστη διεθνής παρίας για πολλούς – αλλά όχι όλους. Μόλις πέντε χώρες (η Λευκορωσία, η Ερυθραία, η Συρία, η Βόρεια Κορέα και η ίδια η Ρωσία) απέρριψαν πρόσφατα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισμα που καταδικάζει την εισβολή, από τις συνολικά 181 που ψήφισαν. Ομως 35 άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ινδίας και της Κίνας, απέσχον. Επιπλέον, μελέτη των παγκόσμιων δημοσκοπικών δεδομένων από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ δείχνει πως σε ορισμένες περιοχές του κόσμου, ιδίως τη Νότια και τη Νοτιοανατολική Ασία, καθώς και την υποσαχάρια Αφρική, η κοινή γνώμη εξακολουθεί να βλέπει σε μεγάλο βαθμό θετικά τη Ρωσία. Στις περιοχές αυτές, ο πόλεμος της πληροφορίας εξακολουθεί να μαίνεται – ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για το Διεθνές Φιλορωσικό Κίνημα.