Πέντε ιατρικές ειδικότητες συγκεντρώνουν τις περισσότερες καταγγελίες για ιατρικά σφάλματα στη χώρα μας. Πρόκειται για τη Γυναικολογία, τη Γενική Χειρουργική, την Αναισθησιολογία, την Επείγουσα Ιατρική και την Ακτινολογία. Εν τω μεταξύ οι γιατροί, για να μειώσουν τον κίνδυνο του ιατρικού λάθους, στη συντριπτική πλειονότητά τους (9 στους 10) δίνουν περισσότερη προσοχή στα φάρμακα και στις διαγνωστικές μεθόδους, ασκώντας έτσι αμυντική Ιατρική.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα συμπεράσματα της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην Αθήνα με θέμα «Ιατρική Ευθύνη: Από τη νομική θεωρία στην ιατρική πρακτική», από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ).Ωστόσο, η αμυντική αυτή συμπεριφορά των ειδικών οδηγεί σε εκούσια κατάχρηση των ιατρικών υπηρεσιών και στην αύξηση της ιατρικής δαπάνης, όπως προκύπτει από έρευνα την οποία παρουσίασε η ιατροδικαστής Αννα Ράζου.

Σε κάθε περίπτωση, οι μηνύσεις και οι αγωγές που δέχονται οι γιατροί με την κατηγορία της ιατρικής αμέλειας αυξάνονται και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Υπό τις εξελίξεις αυτές και όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, «Οι ιατροί είναι υπεύθυνοι για σφάλματα και αμέλειες, αλλά δεν θα πρέπει να διώκονται για επιπλοκές και παρενέργειες, ώστε να μη συνεχίσουμε στη ζωή μας να ασκούμε αμυντική Ιατρική και να λογοδοτούμε σε αμυντική Δικαιοσύνη». Ο ίδιος, δε, συμπλήρωσε πως «από την ημερίδα προέκυψε ότι η προδικασία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της το εξειδικευμένο αντικείμενο της Ιατρικής».

Στο πλαίσιο αυτό, ο  υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης εστίασε στο θέμα της νομοθετικής ρύθμισης που προώθησε εν μέσω έξαρσης της πανδημίας.