Η κατάρρευση της SVB στις ΗΠΑ και τα προβλήματα της Credit Suisse στην Ευρώπη εύλογα δημιουργούν ανησυχία στους περισσότερους έλληνες πολίτες. Ποιος μπορεί να τους αδικήσει; Την προηγούμενη δεκαετία είδαν πολύ γρήγορα τις διαβεβαιώσεις για θωρακισμένο τραπεζικό σύστημα να πετιούνται στο καλάθι των αχρήστων, βίωσαν μια επώδυνη (σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο) χρηματοπιστωτική κρίση και σήκωσαν στην πλάτη τους το μεγαλύτερο βάρος της λιτότητας. Το τραύμα είναι πολύ νωπό για να μην έρθει αμέσως στην επιφάνεια. Η πιθανότητα μιας νέας Lehman Brothers ακούγεται σαν το μαρτύριο του Σίσυφου.
Αν συνειδητοποιήσαμε κάτι από την ελληνική περιπέτεια είναι πόση σημασία έχει η οικονομία της χώρας να μπορεί να ανταποκριθεί σε κάθε είδους πιέσεις. Σε ένα νέο παγκόσμιο οικονομικό σκηνικό που μοιάζει ασταθές, είναι ανάγκη να γνωρίζουμε πως η Ελλάδα δεν θα βρεθεί ξανά στον πυρήνα μιας κρίσης, πως δημοσιονομικά και τραπεζικά είναι ασφαλής. Οι κυβερνητικοί παράγοντες είναι καθησυχαστικοί, μιλώντας για τις δραστικές αλλαγές που έχουν γίνει, και η ψυχραιμία που διακρίνει την ως τώρα αντίδραση της ΕΚΤ είναι σημάδια πως τόσο η χώρα όσο και η Ευρωπαϊκή Ενωση δύσκολα θα πιαστούν ξανά στον ύπνο.
Η κατάσταση είναι πολύ ρευστή για να πει κανείς με βεβαιότητα πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Βασιζόμαστε στην ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα της ευρωζώνης και στην εργαλειοθήκη που με τόσο κόπο αποκτήθηκε. Βασιζόμαστε σε έμπειρους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες, θεωρώντας πως πήραν κι εκείνοι το μάθημά τους.