Από το βαλσαμωμένο καπλάνι που έκρυβε στο στόμα του μυστικά μηνύματα ως τον Πέτρο και τον μεγάλο του περίπατο στα χρόνια της Κατοχής, κι από την Αθήνα ως τη Βενετία, το Παρίσι και την Τασκένδη το σύμπαν που έπλασε η Αλκη Ζέη, αλλά και ο κόσμος που έζησε συναντώνται στο Μουσείο Μπενάκη. Εκεί που τρία χρόνια μετά τον θάνατό της και έναν αιώνα από τη γέννησή της το υπουργείο Πολιτισμού και το Μουσείο Μπενάκη ένωσαν τις δυνάμεις τους για να συστήσουν στους νεότερους, αλλά και να θυμίσουν στους μεγαλύτερους τη συγγραφέα που σφράγισε ανεξίτηλα την παιδική λογοτεχνία στην Ελλάδα και της οποίας τα πολυβραβευμένα έργα μεταφράστηκαν σε περισσότερες από 20 γλώσσες σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Ασπρόμαυρες και έγχρωμες φωτογραφίες, μάρτυρες των διαφορετικών φάσεων ζωής της Αλκης Ζέη – από τα παιδικά της χρόνια έως τα τελευταία της ζωής της, με ανθρώπους που αγάπησε και συναναστράφηκε όπως ο σύντροφος της ζωής της Γιώργος Σεβαστίκογλου, η Διδώ Σωτηρίου και η Μελίνα Μερκούρη – ανέκδοτα γραπτά ντοκουμέντα, τα βιβλία της, οι μεταφράσεις της, τα μέρη που ταξίδεψε είτε σε επιτοίχιες εγκαταστάσεις είτε σε προθήκες αναλαμβάνουν να μυήσουν τους επισκέπτες στον κόσμο της πολυγραφότατης συγγραφέως.

«Παρόντες» και οι ήρωές της, από τον Κλούβιο (που είχε καίρια θέση στο κουκλοθέατρο του Μπαρμπα-Μυτούση) ως την Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα. Χαρακτήρες οι οποίοι φέροντας έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία της δημιουργού τους και σαφώς επηρεασμένοι από τα πολιτικά, ιστορικά και κοινωνικά δεδομένα της εποχής τους δημιούργησαν μια νέα πραγματικότητα στην παιδική και νεανική λογοτεχνία

Την έκθεση που διοργανώνεται με αφορμή την κήρυξη του 2023 ως λογοτεχνικό έτος Αλκης Ζέη επιμελήθηκε η προϊσταμένη Διεύθυνσης Γραμμάτων του ΥΠΠΟΑ, Σίσσυ Παπαθανασίου. Τον σχεδιασμό υπογράφει η Μαρία Στέφωση.