Από την πρεμιέρα κιόλας των πλέι άουτ, φάνηκε αυτό που βλέπουμε κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Οι 3-4 ομάδες που «καίγονται» να παίζουν σε φουλ ρυθμούς όπως στο Ηράκλειο ο Λεβαδειακός με τους φίλους του ΟΦΗ κάποια στιγμή να αποδοκιμάζουν την ομάδα τους. Από τα τέσσερα παιχνίδια της πρεμιέρας ουσιαστικά το Λαμία – ΠΑΣ Γιάννινα «έκαιγε» και τις δύο ομάδες – περισσότερο τους γηπεδούχους.

Εξού και κάθε χρόνο στα πλέι άουτ βλέπουμε αρκετές εκπλήξεις από τις ομάδες των χαμηλών στρωμάτων στη βαθμολογία.

Δεν υπάρχει κάτι μεμπτό αγωνιστικά διότι ομάδες που έχουν ουσιαστικά εξασφαλίσει την παραμονή τους δεν έχουν κάποιο μεγάλο όφελος εάν τερματίσουν 7οι ή 8οι ή 9οι και μετά από μια επίπονη χρονιά χαλαρώνουν και πέφτουν οι ρυθμοί.

Εάν θέλουμε να δούμε συναρπαστικά πλέι άουτ, που να… πέφτουν κορμιά θα πρέπει να συμμετέχουν μόνο οι τέσσερις τελευταίες ομάδες και να παίζουν μεταξύ τους για να πέφτουν οι δύο. Ακόμα μεγαλύτερο σασπένς θα είχε εάν δεν μετέφεραν τη βαθμολογία της κανονικής περιόδου αλλά έπαιζαν την παραμονή στις νίκες με πλεονέκτημα έδρας την ομάδα που θα έχει τερματίσει ψηλότερα στη βαθμολογία.

Απλά εδώ το κίνητρο της μεταφοράς των βαθμών που έχει κάθε ομάδα προσφέρει ενδεχομένως και περισσότερα αμφίρροπα παιχνίδια στην κανονική περίοδο αφού όλοι κυνηγάνε πολύτιμους βαθμούς που σωρευτικά θα παίξουν τον δικό τους ρόλο στα πλέι άουτ.

Η διαφορά με πέρυσι απλά είναι ότι εφέτος πέφτουν (σωστά) δύο ομάδες και η μάχη είναι ακόμα πιο αμφίρροπη. Ενδεχομένως θα έβαζε ακόμα περισσότερο αλατοπίπερο στη διαδικασία εάν και ο 3ος από το τέλος έδινε μπαράζ παραμονής με την 3η ομάδα που θα ξεχώριζε (από ένα αντίστοιχο μπαράζ μεταξύ των τρίτων ομάδων του νοτίου και βορείου ομίλου) απο τη Super League 2.

Ακόμα και στα πλέι οφ τίτλου θα πρέπει να υπάρξει η σκέψη να συμμετέχουν οι 4 πρώτοι (ίσως) για να υπάρχουν μόνο ντέρμπι στο πρόγραμμα και να μειωθούν και οι αγώνες ώστε να μη βρίσκει πάτημα ο αρχιδιαιτητής Στιβ Μπένετ (σαφώς ο χειρότερος από όσους έχουν περάσει από το ελληνικό ποδόσφαιρο) για να μη φέρνει ξένους διαιτητές για όλα τα παιχνίδια των πλέι οφ.