Παρούσα στις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στα Βαλκάνια, και δη στις σχέσεις Σερβίας – Κοσόβου, θέλει να δηλώσει η ελληνική διπλωματία, με τον Νίκο Δένδια να αναχωρεί χθες για το Βελιγράδι. Η επίσκεψη κανονίστηκε – σύμφωνα με διπλωματικές πηγές – σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Τρίτη ο Δένδιας με τον σέρβο πρόεδρο, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος και τον κάλεσε να μεταβεί χθες στο Βελιγράδι. Δένδιας και Βούτσιτς είχαν συνάντηση και γεύμα εργασίας σε συνέχεια και της επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει ο ΥΠΕΞ στην Πρίστινα στα μέσα Μαρτίου, με την Αθήνα να θέλει να διατηρήσει ενεργή την υποστήριξη της στον διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας. Η Ελλάδα δηλώνει υπέρ της ευρωπαϊκής πρότασης για την ομαλοποίηση των σχέσεων Βελιγραδίου – Πρίστινας, έπειτα και από τη συμφωνία η  οποία επετεύχθη στην Οχρίδα στις 18 Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω συμφωνία «έκλεισε» ύστερα από 12 ώρες συνομιλιών στην Οχρίδα της Βόρειας Μακεδονίας, με τον σέρβο πρόεδρο να σημειώνει: «Συμφωνήσαμε σε ορισμένα σημεία, όχι σε όλα. Αυτή δεν είναι η τελική συμφωνία». Οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιήθηκαν κεκλεισμένων των θυρών, παρουσία του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, και του ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ για τον διάλογο Πρίστινας – Βελιγραδίου, Μίροσλαβ Λάιτσακ.  

Στην ατζέντα ων συνομιλιών Βούτσιτς – Δένδια ήταν και η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, με την Αθήνα να εκτιμά ότι μπορεί να λειτουργήσει παραγωγικά στις εξελίξεις λόγω και των ιδιαίτερα καλών σχέσεων που διατηρεί με τις δύο χώρες.  Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δένδιας δεν είχε συνάντηση με τον σέρβο ομόλογό του, καθώς ο Ντάτσιτς δεν βρισκόταν στο Βελιγράδι.

Ο Χριστοδουλίδης

Εν τω μεταξύ ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, είχε χθες στις Βρυξέλλες χωριστές συναντήσεις τόσο με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όσο και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για μεγαλύτερη εμπλοκή της ΕΕ στην επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό. Ωστόσο ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, δεν δείχνει διατεθειμένος για λύση, αφού επιμένει στη σκληρή γραμμή των δύο κρατών, λέγοντας ότι αν η Τουρκία μετά τις εκλογές αλλάξει θέση, ο ίδιος θα παραιτηθεί. Αν και, όπως είπε, δεν θεωρεί ότι η Αγκυρα θα αλλάξει πολιτική στο Κυπριακό.  

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΦΩΤΑΚΗ