Η προοπτική της καθόδου της Χρυσής Αυγής στις εκλογές, με δεδομένο ότι λόγω των γνωστών καθυστερήσεων της Δικαιοσύνης δεν έχει ακόμη καταδικαστεί σε τελεσίδικο βαθμό, ώθησε την κυβέρνηση να ψηφίσει τον περασμένο Φεβρουάριο μια τροπολογία που απαγορεύει τη συμμετοχή κομμάτων με υποψηφίους που έχουν καταδικαστεί για διεύθυνση ή συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Η παρέμβαση αυτή ήταν αναγκαία προκειμένου να μην έχουν τη δυνατότητα οι εχθροί της δημοκρατίας να την υπονομεύουν χρησιμοποιώντας ακόμη και τα δικά της εργαλεία, τα δικά της όργανα, τους δικούς της θεσμούς.

Αρκετοί συνταγματολόγοι επισημαίνουν όμως ότι αυτό δεν είναι αρκετό, ότι εξακολουθούν να υπάρχουν παραθυράκια που επιτρέπουν την καταστρατήγηση του νόμου και ότι ο Αρειος Πάγος στερείται των αναγκαίων εργαλείων για να κρίνει και να τηρήσει τη νομιμότητα. Το καμπανάκι που χτυπούν αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα αν σκεφτεί κανείς ότι η δικαιολογημένη οργή που έχει συσσωρευτεί στην ελληνική κοινωνία μετά την τραγωδία των Τεμπών μπορεί να διαχυθεί προς απρόβλεπτες και ανεπιθύμητες κατευθύνσεις και η χώρα να οδηγηθεί σε νέες περιπέτειες. Ηδη, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σημαντική άνοδο του κόμματος Κασιδιάρη, παρόλο που η συμμετοχή του στις εκλογές με το σημερινό σχήμα είναι απίθανη.

Η απειλή αυτή πρέπει να αποκρουστεί. Τα παραθυράκια πρέπει να κλείσουν. Οι νοσταλγοί του ναζισμού πρέπει να απομονωθούν. Η κυβέρνηση, είτε σε συνεργασία με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα είτε, αν χρειαστεί, και μόνη της, πρέπει να λάβει όλα τα αναγκαία επιπρόσθετα μέτρα ώστε να προστατευθεί η ομαλότητα. Ο θυμός, η απελπισία και η ανασφάλεια που προκαλεί ο αδιανόητος θάνατος 57 συνανθρώπων μας σε ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα πρέπει να λειτουργήσουν με εποικοδομητικό, όχι με διαλυτικό τρόπο.

Σύμφωνα με την περίφημη ρήση του Τσόρτσιλ, η δημοκρατία είναι το χειρότερο πολίτευμα με εξαίρεση όλα τα άλλα. Η δημοκρατία, επίσης, δεν είναι αφελής. Ακριβώς λοιπόν για να μην έλθουν τα άλλα πολιτεύματα, εκείνη γρηγορεί. Μελετά την ιστορία της, διδάσκεται από τα παθήματά της και θωρακίζεται για να μην τα ξαναζήσει.