Η παρέμβαση του Νίκου Ανδρουλάκη για αλλαγή πρωθυπουργού μετά τις εκλογές ήρθε να τροφοδοτήσει την πολιτική σύγκρουση στην αφετηρία ενός νέου προεκλογικού κύκλου, με τον οποίο επιχειρείται και μια επανεκκίνηση μετά την τραγωδία στα Τέμπη.

ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΗΜΕΙΟ

Το πλάνο Ανδρουλάκη στοχεύει να αναδείξει τον ρυθμιστικό ρόλο του ΠΑΣΟΚ στην επόμενη – μετεκλογική – ημέρα, αλλά διαμορφώνει μια νέα προεκλογική συνθήκη, καθώς η διαγραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα από την πρωθυπουργία φαίνεται να οδηγεί στην πραγματικότητα σε ένα πολιτικό αδιέξοδο και σε αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης από την κάλπη της απλής αναλογικής.

ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ

Ολες οι δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν το σιδηροδρομικό δυστύχημα δείχνουν ότι – πλην του «μεγάλου συνασπισμού» ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ που ξορκίζουν και οι δύο βασικοί μονομάχοι – δεν προκύπτει συνδυασμός που θα οδηγούσε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ δεν συγκεντρώνουν 151 έδρες και το ίδιο συμβαίνει και σε μια σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – ΜέΡΑ25, εάν ήταν εφικτή.

ΤΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ

Η παρέμβαση Ανδρουλάκη φέρνει το ΠΑΣΟΚ στο προεκλογικό προσκήνιο, επιβεβαιώνοντας ότι στη Χαριλάου Τρικούπη μπορεί να βρίσκεται το «κλειδί» των μετεκλογικών εξελίξεων και ένας πρωταγωνιστικός ρόλος για τη συγκρότηση της επόμενης κυβέρνησης.

ΤΟ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑ

Η ίδια παρέμβαση, ωστόσο, εγκλωβίζει το ΠΑΣΟΚ σε έναν μονόδρομο που οδηγεί σε δεύτερες εκλογές, καθώς επιβάλλει εκ των προτέρων όρους που δύσκολα θα γίνουν αποδεκτοί από τα άλλα κόμματα. Και οι δεύτερες εκλογές είναι προφανές ότι περισσότερο από ολους ξορκίζονται από το ΠΑΣΟΚ, καθώς σε μια νέα αναμέτρηση προεξοφλείται ότι θα υποστεί διπλή πίεση από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.