Τα άλματα του Μίλτου Τεντόγλου (παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δεν μένει πολλές φορές ικανοποιημένος!) είναι εντυπωσιακά. Ομως ένα από τα καλύτερα της καριέρας του ήταν αυτό που έκανε από εδώ μέχρι την… Τουρκία και έγραψε ιστορία.

Μετά την ακύρωση του άλματος στα 8,40 μ. στο μίτινγκ του Τορούν, όπου είχε πετύχει την καλύτερη επίδοση στον κόσμο (αλλά η World Athletics, η διεθνής ομοσπονδία στίβου, δεν το αναγνώρισε θεωρώντας αντικανονικά τα παπούτσια!) ο πρωταθλητής μας με την προτροπή και του προπονητή του Γιώργου Πομάσκι  πούλησε τα παπούτσια τα οποία είχαν κριθεί μη εγκεκριμένα. Τα έσοδα της πώλησης πήγαν, μέσω της ελληνικής ομοσπονδίας, εξ ολοκλήρου στους σεισμόπληκτους της Τουρκίας.

Με την ευκαιρία της επίσκεψης στη χώρα μας του προέδρου της τουρκικής ομοσπονδίας στίβου, Φατίχ Σιντιμάρ, ο οποίος επισκέφθηκε τα γραφεία του ΣΕΓΑΣ, προκειμένου να συναντηθεί με την πρόεδρο της ομοσπονδίας, Σοφία Σακοράφα, παρέδωσε και μια επιστολή με την οποία υποκλίθηκε στον Μίλτο Τεντόγλου.

Ο πρόεδρος θέλησε να ευχαριστήσει την ομόλογό του για τις ενέργειες που έκανε για την ενίσχυση των θυμάτων του καταστροφικού σεισμού. Αλλά μαζί του είχε ένα δώρο και μια επιστολή προς τον Μίλτο Τεντόγλου.

Αναλυτικά στην επιστολή του κ. Σιντιμάρ προς τον έλληνα πρωταθλητή αναφέρει μεταξύ άλλων: «Αγαπητέ Μιλτιάδη Τεντόγλου, αγαπητέ μας πρωταθλητή, ο Ολυμπισμός και η ιδιότητα του Ολυμπιονίκη δεν αναφέρεται μόνο στις διακρίσεις στον αθλητικό τομέα. Αναφέρεται εξίσου στον καλό χαρακτήρα και στην προσωπικότητα ενός ανθρώπου, κι εσύ είσαι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα αυτής της περιγραφής.

Εξ ονόματος της πατρίδας μου, της Τουρκίας, θέλω να εκφράσω την τεράστια ευγνωμοσύνη μας για την τόσο σημαντική βοήθεια προς τα θύματα των σεισμών.

Η ελληνική διασωστική αποστολή βρέθηκε στις πληγείσες πόλεις από την πρώτη στιγμή του σεισμού, οι έλληνες πολίτες ήταν κοντά μας με τις προσφορές τους από την πρώτη μέρα, εσύ όμως έδειξες σε μας αλλά και σε όλο τον κόσμο, πόση δύναμη έχει η διεθνής γλώσσα του αθλητισμού.

Θα ήθελα να σε προσκαλέσω στην Τουρκία “το δεύτερο σπίτι σου” προκειμένου να επισκεφτούμε μαζί τα θύματα των σεισμών, το συντομότερο δυνατόν και όταν το πρόγραμμά σου το επιτρέψει.

Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την αυτοθυσία σου και ο τουρκικός λαός θα προσεύχεται πάντοτε για την επιτυχημένη πορεία σου.

Σου εύχομαι κάθε επιτυχία στο υπόλοιπο της καριέρας σου».

Αυτό είναι το πιο σημαντικό χρυσό μετάλλιο για τον Μίλτο.