Η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη «ισχυρή κυβέρνηση από ένα κόμμα αλλά όχι μόνο από ένα χρώμα», η οποία πυροδότησε εντάσεις επτά εβδομάδες πριν από τις κάλπες, συνοψίζει ουσιαστικά το γαλάζιο αφήγημα για τη σταθερότητα. Με διαφορετική διατύπωση αλλά στην ίδια κατεύθυνση ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα εκπροσώπου μετά το Πάσχα, και μάλιστα είναι ένα από τα πρόσωπα που το 2019 επιστρατεύθηκε από τον ιδιωτικό τομέα χωρίς να ανήκει στο… παραδοσιακό «μπλε», περιγράφει τη νεοδημοκρατική πρόταση διακυβέρνησης με τη φράση «αυτοδυναμία αλλά και ευρύτερες συνεργασίες από τον Μητσοτάκη». Την ώρα που οι αποστροφές περί χρωμάτων και συνεργασιών προκαλούν αντιδράσεις στην αντιπολίτευση με κατηγορίες προς τον Μητσοτάκη για επιχείρηση «αποστασίας», το Μαξίμου διαμηνύει ότι δείχνει στο μετεκλογικό περιβάλλον, χρεώνοντας πολιτική ανασφάλεια στους αντιπάλους του. Στην πραγματικότητα ο Πρωθυπουργός θα ήθελε τρία… στάδια «ανοιγμάτων». Το πρώτο αφορά τις προεκλογικές προσχωρήσεις προσώπων – «μεταγραφές» αλλιώς. Το δεύτερο που θα ήταν ιδανικό για την κυβέρνηση σενάριο αφορά το ενδιάμεσο διάστημα πρώτης – δεύτερης κάλπης, καθώς ο Μητσοτάκης θα ήθελε ανοιχτές δηλώσεις στήριξης από προσωπικότητες εκτός ΝΔ. Και το τρίτο αφορά το επόμενο… Υπουργικό, όπως μαρτυρά το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για όχι κατ’ ανάγκη μονοχρωματική κυβέρνηση.
Η τακτική του Μητσοτάκη να περιγράφει μια ΝΔ με ανοιχτές πόρτες σε στελέχη και ιδέες από άλλους πολιτικούς χώρους δεν είναι καινούργια. Η επιστροφή στο μοντέλο που ο ίδιος έκανε πράξη το 2019 έρχεται σε πιο απαιτητικό περιβάλλον, με τον στρατηγικό στόχο της αυτοδυναμίας, ιδίως μετά τα Τέμπη, να απαιτεί τη μέγιστη γαλάζια (επανα)συσπείρωση ταυτόχρονα με διεύρυνση των ερεισμάτων του έξω από τον δικό του χώρο. Ιδίως σε απογοητευμένους κεντρώους και σε αναποφάσιστους που εμφανίζονται – δημοσκοπικά – να ζυγίζουν εναλλακτικές. Την επένδυση του Πρωθυπουργού στη διεύρυνση πιστοποιεί σε κάθε περίπτωση η επιμονή του να κινεί τη ρητορική του πέραν των διαχωριστικών γραμμών «Δεξιάς – Αριστεράς», προτάσσοντας αλλιώς τα εκλογικά διλήμματα με το βλέμμα πρωτίστως εκεί όπου ο ίδιος πιστεύει ότι κερδίζονται οι εκλογές, στο Κέντρο: «μπροστά ή πίσω;», «συγκρούσεις ή συμβιβασμός με το παρελθόν;». Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν κάθε φορά που ο Μητσοτάκης καλεί τα νεοδημοκρατικά στελέχη στην πρώτη γραμμή (όπως έκανε στη χθεσινή επίσκεψη στη Γλυφάδα) απευθύνει κάλεσμα συστράτευσης προς όσους βλέπουν πάνω από κομματικά τείχη.
Τα πρώτα ονόματα και τα ψηφοδέλτια
Προς το παρόν εκκρεμεί το πρώτο στάδιο «ανοιγμάτων», τα ψηφοδέλτια, με την ολοκλήρωση της εισόδου στις γαλάζιες λίστες προσώπων προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Με τη λέξη «συστράτευση» έχουν ανακοινωθεί οι υποψηφιότητες μεταξύ άλλων της Αννας Ροκοφύλλου (Α’ Αθηνών), της Αριας Αγάτσα (Βόρειος Τομέας), του Απόστολου Σπυρόπουλου (Αρκαδία), της Ελευθερίας Φτακλάκη (Δωδεκάνησα), ενώ ο Σπύρος Καρανικόλας εντάχθηκε στην ομάδα της Πειραιώς με ανοικτή την προοπτική για μη εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας. Κατά πληροφορίες, η παρουσίαση όλων των ψηφοδελτίων μετά την προκήρυξη των εκλογών θα αναδείξει ότι έχουν υπάρξει περαιτέρω τέτοιες ζυμώσεις. Κλειδωμένη θεωρείται, για παράδειγμα, η υποψηφιότητα της Χαράς Ντερμανάκη (Χανιά), η οποία έχει διαύλους με έναν χώρο – εκπροσωπούμενο από ονόματα όπως η Αννα Διαμαντοπούλου, ο Γιώργος Φλωρίδης και ο Γιάννης Μανιάτης -, που ενδιαφέρει τον Μητσοτάκη, δεδομένης της βούλησης για διευρυμένο κύκλο συνομιλητών. Εκτός απροόπτου θα ανακοινωθεί και ο Γιώργος Γουλτίδης (Ημαθία), άλλοτε συνεργάτης του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για πρώτη φορά υποψηφίου με τη ΝΔ (Δυτική Αττική).
Το παράδειγμα του 2019
Σε ό,τι αφορά την ανάδειξη εξωκοινοβουλευτικών στην κυβερνητική μηχανή, ο εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μίλησε (Σκάι) για «αμέτρητα παραδείγματα» ανθρώπων, «που το βιογραφικό, τα προσόντα, οι δεξιότητές τους ήταν εκείνα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο». Καλοκαίρι του 2019 κατά τη συγκρότηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη είχαν έρθει στο προσκήνιο πρόσωπα από το «εκσυγχρονιστικό» ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο: Χρυσοχοΐδης, Λίνα Μενδώνη, Κυριάκος Πιερρακάκης (υποψήφιος στην Α’ Αθήνας), γραμματείς όπως ο νυν ειδικός γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού της κυβέρνησης που υπήρξε ο πρώτος διευθυντής του think tank της Διαμαντοπούλου (Δίκτυο), Γιάννης Μαστρογεωργίου, κ.ά. Επιπλέον στη διάρκεια της τετραετίας έχουν ανοίξει και κλείσει (με διαψεύσεις) σενάρια περί μεταπήδησης στη ΝΔ πρώην υπουργών, όπως ο Μανιάτης, ή και νυν βουλευτών άλλων κομμάτων.