Σαράντα οκτώ ώρες πριν από την επιστροφή στη δράση των πλέι οφ της Σούπερ Λίγκας και η κατάσταση στο ποδόσφαιρο μοιάζει οριακή. Από τη μία διότι όπως επιβεβαιώθηκε ο Στιβ Μπένετ και η ΚΕΔ συνεχίζουν στον δρόμο που χάραξαν με τους προκλητικούς ορισμούς της διαιτησίας και από την άλλη; Δυστυχώς διότι η ΕΠΟ μοιάζει για πολλοστή φορά να αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων. Εχει φτάσει πλέον σε σημείο να είναι έντονα ενοχλημένη η UEFA με τους ανθρώπους της Ομοσπονδίας. Και για αυτά που λένε, αλλά κυρίως για όλα όσα κάνουν παραβιάζοντας συστηματικά την ολιστική μελέτη: εκείνη που για όσους τυχόν το ξέχασαν φέρει την υπογραφή του ίδιου του Πρωθυπουργού της χώρας.

Ναι, κάτι σε… καζάνι που βράζει και η ανησυχία είναι έκδηλη μιας και μέσα σε όλα τα άλλα εξελίσσεται ένα ανελέητο επικοινωνιακό παιχνίδι: βρέθηκε την Τρίτη στη Νιόν της Ελβετίας ο Τάκης Μπαλτάκος συνοδευόμενος από τον εκτελεστικό διευθυντή της ΕΠΟ Ιάκωβο Φιλιππούση και τον υπεύθυνο της νομικής υπηρεσίας Βασίλη Σαράκη. «Πήγαν για να καταγγείλουν όσα συνέβησαν τη Δευτέρα και να συνεργαστούν με την UEFA για το ελληνικό πρόβλημα» έλεγαν δεξιά και αριστερά προφανώς ορμώμενοι από την ενημέρωση της ίδιας της Ομοσπονδίας. Τελικά αποδείχθηκε πως έφτασαν στα γραφεία της UEFA για να απολογηθούν για τη διάλυση του τμήματος αδειοδότησης και τις επτά παραβάσεις που εντόπισε η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία σε έλεγχό της.

Μια ιστορία με… κόστος 200.000 ευρώ για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η ίδια που παραλίγο το καλοκαίρι να στοιχίσει (προς τέρψιν της ΑΕΚ) το ευρωπαϊκό εισιτήριο του Αρη που κέρδισε πέρυσι στα γήπεδα, που έβαλε από το παράθυρο παράνομα έντεκα ΠΑΕ στο περσινό πρωτάθλημα της Super League 2. Διαλύθηκε από τη νυν διοίκηση η Διεύθυνση Αδειοδότησης, μεταμορφώθηκε σε τμήμα υπό τη νομική υπηρεσία του Βασίλη Σαράκη και από εκεί και πέρα έχουν συμβεί απίθανα πράγματα.

Κάνουν ό,τι θέλουν

Η ενόχληση της UEFA είναι έντονη (εξού και το μεγάλο πρόστιμο), αλλά δεν σταματά εκεί. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν είδε με καθόλου καλό μάτι μια ακόμη παραβίαση της ολιστικής μελέτης που προβλέπει ως το καλοκαίρι του 2024 αποκλειστικά «ξένους» στην ΚΕΔ. Με δύο λόγια; Τι δουλειά είχε ο Σταύρος Μάνταλος, υπεύθυνος για τη διαιτησία του Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου, στη συνάντηση της Δευτέρας ανάμεσα στον αρχιδιαιτητή Στιβ Μπένετ και τις έξι ΠΑΕ που συμμετέχουν στα πλέι οφ; Η απόδειξη ότι η ΚΕΔ όχι μόνο κάνει ό,τι της… καπνίσει πατώντας στην αδυναμία του Μπένετ να προσελκύσει διαιτητές ελίτ, αλλά γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της και την UEFA που μέσω της ολιστικής μελέτης προβλέπει ρητά ότι μόνο τρεις άνθρωποι έχουν λόγο στα θέματα διαιτησίας της Σούπερ Λίγκας. Ο αρχιδιαιτητής Στιβ Μπένετ, ο Ζοάο Καπέλα (διευθυντής VAR) και ο Φριτς Στούχιλκ (σύμβουλος παρατηρητών διαιτησίας). Ποιοι από αυτούς ήταν στο ραντεβού της Δευτέρας; Μόνο ο Μπένετ. Και ο -κατά δήλωσή του – «αντιπρόεδρος» Μάνταλος…

Ορισμοί… πρόκληση

Και μέσα σε όλα αυτά; Ηρθε χθες να προστεθεί στην εξίσωση το καλαντάρι των διαιτητών της 2ης αγωνιστικής των πλέι οφ. Ενας ελίτ αλλά Λευκορώσος (Αλεξέι Κουλμπάκοφ) στο ΠΑΟΚ – ΑΕΚ με τον Δικέφαλο του Βορρά να είναι ο μοναδικός που με αποδείξεις έχει βρεθεί παραπάνω από μία φορά με ελίτ διαιτητή στον αγωνιστικό χώρο. Ενας Πορτογάλος της… σειράς στο Ολυμπιακός – Αρης (Φάμπιο Βερίσιμο) και για άλλη μια φορά Ελληνας (Μανούχος) σε ματς του Βόλου (ο Παναθηναϊκός φιλοξενεί την ομάδα της Μαγνησίας).  

Οργή από τον Ολυμπιακό

Η διαρροή του Ολυμπιακού μετά τους ορισμούς τα λέει όλα: «Για μια ακόμα φορά οι εντολοδόχοι έδειξαν την ανικανότητά τους. Σε όλη τη συνάντηση Μπένετ – ομάδων των πλέι οφ ο κ. Σαββίδης έλεγε ότι υπάρχουν καλοί Ρώσοι και υπάρχουν και Λευκορώσοι ελίτ και ο ελίτ που κατάφεραν να βρουν είναι… Λευκορώσος!!! Ζητήσαμε ξένους διαιτητές, όρισαν πάλι Ελληνες στα πλέι οφ στο ΠΑΟ – Βόλος. Ορίστηκε διαιτητής από την Πορτογαλία, που για να αποφασίσει για μια πεντακάθαρη φάση πρέπει να βλέπει το VAR αρκετά λεπτά! Οι άνθρωποι είναι εντολοδόχοι και το μόνο που μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν το ποδόσφαιρο να πάει μπροστά είναι Μπένετ, Μάνταλοι και Μπαλτάκοι να πάνε στα σπίτια τους».

Το tweet του Γιάννη Αλαφούζου

Πιθανότατα στο ίδιο μήκος κύματος και η ανάρτηση του Γιάννη Αλαφούζου στο Τwitter, με αφορμή την αποκάλυψη των «ΝΕΩΝ» για την επικοινωνία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν. Μετά τους ορισμούς των διαιτητών της αγωνιστικής, ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Παναθηναϊκός σχολίασε: «Ωραίες οι πρωθυπουργικές ενέργειες με UEFA, αλλά δεν αντιμετωπίζουν τη διαφθορά και την αλητεία στο ελληνικό ποδόσφαιρο…»! Τι λέει η ΕΠΟ για όλα αυτά; Τίποτα. Ουσιαστικά παραμένει σε αυτό το μοτίβο επικοινωνίας και εντυπώσεων. Χθες ανακοίνωσε ότι: «Τη Δευτέρα 3/4/2023 θα συνέλθει η ΕΕ της ΕΠΟ, με μόνο θέμα την παροχή εξουσιοδότησης στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Μπαλτάκο, για τη διενέργεια όλων των προβλεπόμενων ενεργειών, ώστε τα γεγονότα της Δευτέρας 27/3/2023 να παρουσιαστούν για ποινική, πειθαρχική και αστική αξιολόγηση ενώπιον όλων των αρμόδιων εθνικών και υπερεθνικών Αρχών» όταν μέχρι προχθές έλεγε ότι ο Μπαλτάκος πήγε στην UEFA για να ενημερώσει για όλα τα παραπάνω.

Αλλα λόγια…

Παράλληλα σε άλλη ανακοίνωση υποστήριξε πως «ο πρόεδρος της ΕΠΟ κ. Παναγιώτης Μπαλτάκος απέστειλε σήμερα επιστολή στον πρόεδρο της UEFA κ. Αλεξάντερ Τσέφεριν, ζητώντας τη διενέργεια έρευνας σχετικά με αλλοδαπό διαιτητή ο οποίος φέρεται να αυτοπροτάθηκε στον πρόεδρο της ΚΕΔ/ΕΠΟ κ. Μπένετ για την ανάληψη καθηκόντων σε συγκεκριμένο αγώνα της Super League 1» όταν ο Στιβ Μπένετ, που αποκάλυψε το σχετικό γεγονός την περασμένη Δευτέρα, υποστήριξε πως έχει ήδη ενημερώσει την UEFA. Μια μόνιμη και παράξενη διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Ενα παράξενο «παιχνίδι» που πραγματικά κάποιος με κοινή λογική δεν μπορεί να το παρακολουθήσει…

δ.δ.