Βρέθηκε άστεγος στα 67 του. Ο Λεωνίδας Κουρσούμης (1) έμεινε στον δρόμο για αρκετό καιρό πριν ξεκινήσει την προσπάθεια για το Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων. Σε μια αποθήκη στην Πειραιώς αρχικά, μετά στη Βικτώρια, στου Γκύζη, στη Γραβιάς και τώρα, με τη βοήθεια του κόσμου, σε ένα νέο ξεκίνημα στο Παγκράτι. Ιστορίες ζωής που μοιάζουν με τις ιστορίες στα βιβλία. «Ποτέ δεν ξεπερνάς το γεγονός ότι βρέθηκες στον δρόμο. Σε παγκάκια κοιμόμουν, είχα έναν φόβο στην αρχή, μετά τον ξεπέρασα».

Η Σίκμα Μπρέσλερ (2) είναι ειδικός στη σωματιδιακή φυσική και επικεφαλής του ισραηλινού προγράμματος στο CERN της Γενεύης. Τις τελευταίες εβδομάδες ηγείται των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων διαμαρτυρίας που έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας στο Ισραήλ. Παντρεμένη και μητέρα πέντε κοριτσιών ηλικίας μεταξύ 4 και 17 ετών, η 42χρονη Σίκμα διαμαρτύρεται από τις πρώτες ημέρες της ανακοίνωσης της δικαστικής μεταρρύθμισης. Η σύλληψή της ξεσήκωσε κύματα διαμαρτυρίας με αποτέλεσμα να αφεθεί ελεύθερη. Δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει να διαδηλώνει «μέχρι να τελειώσει το κυβερνητικό πραξικόπημα».  

Tην Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού η τραγουδίστρια Ιντρα Κέιν (3) μίλησε για τα όσα βιώνει ως Αφροελληνίδα. «Θέλω οι Αφροέλληνες να γίνουν μία συνηθισμένη εικόνα παντού», δήλωσε. Δέχθηκε ρατσιστική επίθεση. Κάποιοι τη συμβούλευσαν να μην ασχοληθεί. «Οφείλω να ασχοληθώ», απάντησε. «Το οφείλω σε αυτούς που μίλησαν πριν από εμένα για εμένα, σε αυτούς που νιώθουν ότι δεν έχουν φωνή. Μην ξεχνάμε ότι με την “ανωτερότητα” και το “απλά απαξιώ” μια μέρα ξυπνήσαμε και η Χρυσή Αυγή, τσουπ, ήταν στη Βουλή».  

Kέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ για το βιβλίο του Evicted. Τώρα ο 43χρονος καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πρίστον, Μάθιου Ντέσμοντ (4) κυκλοφορεί το νέο βιβλίο του «Φτώχεια στην Αμερική». Τα στοιχεία είναι αμείλικτα: Δύο εκατομμύρια Αμερικανοί δεν έχουν τρεχούμενο νερό. Το ποσοστό φτώχειας 11,6% δεν περιλαμβάνει τα ένα εκατομμύριο φυλακισμένους. «Αν το κορυφαίο 1% απλώς πλήρωνε τους φόρους που χρωστούσε, η χώρα θα έπαιρνε επιπλέον 175 δισ. δολάρια ετησίως. Είναι αρκετά για να καλύψουν το κενό της φτώχειας. Από αυτό θα κερδίσει όλη η χώρα».

«Είδα τη “Λίμνη των κύκνων” στην τηλεόραση και στα 4 μου ζήτησα να κάνω χορό. Οι γονείς μου με έγραψαν σε σχολή μπαλέτου». Σήμερα ο Στέφανος Δημουλάς (5) βλέπει το όνομά του να φιγουράρει στη λίστα του Forbes για τα 30 άτομα κάτω των 30 ετών που ξεχωρίζουν στην κατηγορία  «Τέχνες και Πολιτισμός». Επαιξε στην «Τραβιάτα» στη Βασιλική Οπερα του Λονδίνου, ξεκίνησε μη κερδοσκοπικό οργανισμό για να υποστηρίξει άλλους Ελληνες και ΛΟΑΤΚΙ ερμηνευτές. «Εχω προσπαθήσει πάρα πολύ σε αυτή τη δουλειά για να τα καταφέρω».

Ηταν δύο ανάμεσα σε χιλιάδες. Κι όμως αυτή η φωτογραφία της Μπόμπι Κέλι και του Νικ Ερκολάιν (6), τυλιγμένων σε ροζ κουβέρτα στο φεστιβάλ του Γούντστοκ το 1969, έγινε σύμβολο μιας εποχής. Οι δυο τους παρέμειναν μαζί επί 50 χρόνια, μέχρις ότου η Μπόμπι έφυγε από τη ζωή πριν από λίγες ημέρες. Το 1969 το ζευγάρι ήταν μόλις 20 ετών και απολάμβανε την εποχή που αμφισβητούσε τα πάντα και έδειχνε πως όλα θα άλλαζαν. Αραγε το πνεύμα εκείνης της εποχής ζει ακόμα κάπου;