Τρία βιβλία για την κλιματική κρίση και το ενεργειακό μέλλον

25+1 ερωτήσεις για την ενεργειακή κρίση (Ορέστης Ομράν, εκδ. Ι. Σιδέρης)

Το βιβλίο, σε μια προσπάθεια αποκωδικοποίησης της ενεργειακής κρίσης, απαντά σε 25+1 βασικά ερωτήματα που τη συνθέτουν. Ο συγγραφέας εκτός των άλλων υπογραμμίζει τη σημασία της «πράσινης» μετάβασης προς μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία αλλά και της μείωσης της κατανάλωσης. Στόχος η προώθηση της καθαρότερης ενέργειας, αναδεικνύοντας την κοινωνική διάσταση της ενεργειακής πολιτικής και επισημαίνοντας τον κίνδυνο της ενεργειακής φτώχειας. Την ίδια στιγμή, ο Ορέστης Ομράν παρουσιάζει τις θέσεις του για το ενεργειακό μέλλον της Ελλάδας.

Το μέλλον που επιλέγουμε – Πώς θα επιβιώσουμε από την κλιματική κρίση (Christiana Figueres – Tom Rivett-Carnac, εκδ. Ικαρος)

Οι συγγραφείς του βιβλίου, επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του ΟΗΕ στις συνομιλίες για την ιστορική Συμφωνία του Παρισιού του 2015, παρουσιάζουν δύο πιθανά σενάρια για τον πλανήτη: στο ένα περιγράφουν πώς θα είναι η ζωή στη Γη το 2050 αν δεν πετύχουμε τους κλιματικούς στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού. Στο άλλο εξηγούν πώς θα είναι να ζούμε σε έναν κόσμο με ουδέτερο ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα, υποστηρίζοντας πως η κλιματική κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και με αποφασιστικότητα.

Πριν σβήσουν τα φώτα – Πώς θα λύσουμε το παγκόσμιο ενεργειακό πρόβλημα και θα συντηρήσουμε τον πολιτισμό του αύριο (Laughlin, Robert B., εκδ. Κάτοπτρο)

Οταν θα καεί και η τελευταία σταγόνα πετρελαίου και τελειώσει και η τελευταία φτυαριά κάρβουνου, τότε ο πλανήτης θα πρέπει να έχει ήδη βρει τη λύση για το ενεργειακό του μέλλον. Ο βραβευμένος με Νομπέλ συγγραφέας παρουσιάζει ιδέες – κάποιες ιδιαίτερα προωθημένες, όπως να χτενίζουν τον ωκεάνιο πυθμένα, ψάχνοντας για θυλάκους γεωθερμικής ενέργειας, τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ – που σε 200 χρόνια από σήμερα θα είναι υλοποιήσιμες επιλογές για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των κατοίκων της γης.